fallback

Приходите от продажби на автомобили скочиха с 26% за седем месеца

При търговията на едро с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) увеличението на нетните приходи за седемте месеца е 21.2%, а при търговията с машини и оборудване – 20.2%.

15:37 | 12.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Нетните приходи от продажби на автомобили и мотоциклети в България нарастват с 25,9% за периода януари-юли в сравнение със същия период на миналата година, става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). При търговията с автомобилни горива и смазочни материали нетните приходи се повишават с 9,4% за периода.

При търговията на едро с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) увеличението на нетните приходи за седемте месеца е 21.2%, а при търговията с машини и оборудване – 20.2%.

Със 17,8 на сто са се повишили нетните приходи от продажби на стоки за домакинството и битова техника за първите седем месеца на годината в сравнение със същия период на 2004 г. Увеличението при търговията с текстил, облекло и обувки е 16.1%, а при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия е 10.6%.

Общо нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари – юли 2005 г. реално нарастват с 13.3% спрямо съответния период на предходната година.

През юли нетните приходи по съпоставими цени нарастват с 14.6% в сравнение със същия месец на миналата година. Най-висок темп на растеж отбелязва търговията на едро – 15.1%, като от съставните дейности единствено търговията със селскостопански суровини и живи животни намалява значително – с 21.9%, поради специфичния характер на производството и влиянието на неблагоприятните природно-климатични условия.

Увеличението при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили и търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството достига съответно 14.0% и 12.2%, следствие от реализираните положителни темпове във всички съставни дейности.

Нетните приходи бележат реален ръст от 3.3 на сто през юли спрямо юни, като търговията на едро и търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството нарастват съответно с 3.8% и 3.2%, а търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили отбелязва незначително намаление – 0.5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 03.09.22 г.
fallback