fallback

Кратка, но благоприятна за инвеститорите седмица

Основна роля за растежа и на двата индекта бе на туристическите дружества, като водачи по поскъпване бяха Слънчев бряг, Ривиера и Златни пясъци

15:54 | 10.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Започналата в сряда работна седмица може да се запомни с растеж на борсовите индекси, като SOFIX достигна до 834,02 пункта, а BG40 покори шестмесечен връх от 128,11 пункта в петък, за да приключи седмицата със стойност от 127,66 пункта. Растежът на SOFIX за седмицата бе с 1,5%, а на BG40 с 1,25 на сто.

Основна роля за растежа и на двата индекса изиграха туристическите акции, като водачи по поскъпване бяха тези на Слънчев бряг, Ривиера и Златни пясъци.

След като няколко месеца се котираха между 16 и 17 лв., само за седмица акциите на Слънчев бряг поскъпнаха с 28,97% до 22,57 лв. средно. Този растеж не се дължи на някакви забележителни туристически постижения, а по-скоро на очаквания за предстояща продажба на електроразпределителните активи на дружеството.

Растежът на книжата на Ривиера е 12,44 на сто за седмица, като те достигнаха средна цена от 9,22 лв. Тук, както и при Златни пясъци (с поскъпване от 5,26% за седмица до 18,02 лв.), очакванията са за много добри резултати през летния сезон, независимо от не дотам добрите климатични условия. Акциите на Албена също поскъпнаха, но само с 0,49 на сто за седмица.

Производствените предприятия също се представиха добре през изминалата седмица, като лидер в тази категория от включените в индексите позиции е КРЗ Одесос с растеж от 5,79%. В края на седмицата акциите на дружеството бяха със средна цена 91,14 лв., а инвеститорите се надяват, че предприятието ще ремонтира все повече кораби, от което ще се увеличават приходите.

Акциите на Неохим поскъпнаха с 5,3% за четирите работни дни до 29,98 лв. средна цена, а тези на Оргахим достигнаха 67 лв. (4,3 на сто по-скъпи от преди седмица). Химическата промишленост е един от най-добре развиващите се сектори на българската икономика в последните години, а това се отнася и за публичните дружества от този сектор.

Към този сектор е и врачанският завод Химко, но той не работи от няколко години и движението при неговите акции е в резултат на слухове и реални новини. През изминалата седмица книжата на това дружество поевтиняха с 5,61% до 1,01 лв. Спад имаше и при акциите на Полимери (с 2,08 на сто до 5,18 лв.), като тук движещите причини отново са свързани с евентуална смяна на мажоритарния собственик на дружеството.

Фармацевтиката в лицето на Биовет и Софарма също не пропусна да покаже сили. Поскъпването при производителя на ветеринарни продукти Биовет бе с 5,02%, а акциите на Софарма добави само 0,27 на сто.

Представителите на банковия сектор в индексите – Централна кооперативна банка и ДЗИ Банк, добавиха съответно 2,79 и 1,30 на сто към стойността на акциите си. При първата банка новината за предстоящо увеличаване на капитала активизира търсенето, а при втората - това бяха няколко новини за нейната дейност.

Акциите на няколко холдингови дружества също поскъпнаха, но холдингите не бяха основният двигател на борсата през седмицата, така както бе в края на август.

Търговията с компенсаторни инструменти бе слаба и едва в края на седмицата се забеляза съвсем леко раздвижване, най-вероятно заради предстоящия 13-ти централизиран публичен търг. Ресурсът, който може да се използва на него обаче, въобще не е голям и едва ли може да се очаква голямо търсене на компенсаторки. Търсенето може да се засили, ако се разбере, че държавата ще продава голям пакет акции срещу тези непарични платежни инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 10.09.22 г.
fallback