fallback

Actavis ще придобие дистрибутора на лекарства Хигия АД

Цената по сделката не се съобщава, но от компанията уточняват, че придобиването ще бъде финансирано чрез дългосрочни кредити

18:27 | 09.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Фармацевтичната компания Actavis е постигнала договореност да придобие един от най-големите български дистрибутори на лекарства Хигия АД, съобщиха от компанията. Придобиването ще стане при условие, че българската Комисия за защита на конкуренцията го одобри.

Цената по сделката не се съобщава, но от компанията уточняват, че придобиването ще бъде финансирано чрез дългосрочни кредити.

Actavis притежава три фармацевтични завода в България - в Дупница, Троян и Разград.

"Очакванията са комбинацията от производствените възможности и голямото портфолио на Actavis и голямото стратегическо положение на Хигия при дистрибуцията на лекарства да създаде значителни възможности за повишаване на приходите на Actavis," съобщават от компанията. България е третият по големина пазар за продуктите на Actavis, с продажби за около 25 млн. евро за първото шестмесечие на тази година и 12% от продажбите на групата.

Мрежата на Хития включва около 2000 аптеки, а дружеството държи значителен дял от дистрибуцията на фармацевтични продукти на българския пазар.

От Actavis не очакват придобиването да окаже материален ефект върху финансовите резултати на компанията през тази година, като консолидирането в групата ще стане през втората половина на четвъртото тримесечие. Очакванията са, че придобиването на Хигия ще доведе до допълнителни приходи от 90-100 млн. евро за групата.

"България е един от най-важните пазари за Actavis и нашите цели са да засилим добрите си позиции. Непосредственият достъп до 2000 аптеки ще ни даде възможност да засилим продажбите си и маркетинговата си стратегия," казва Роберт Весман, президент и главен изпълнителен директор на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 18.08.22 г.
fallback