fallback

Подпомагат с 10 лв. на декар стопаните от пострадалите райони

13:49 | 09.09.05 г.

С 10 лв. на декар Управителният съвет (УС) на фонд “Земеделие” реши да подпомага стопаните от пострадалите райони за предсеитбената подготовка на площите, които те ще засеят с пшеница и ечемик тази есен, съобщиха от Министерство на земеделието и горите.

УС прие условията и реда за предоставяне на 5-те млн. лева субсидия, отпуснати на предишното заседание на фонда. Съгласно решението ще бъдат подпомогнати регистрираните земеделски производители, по списък, от пострадалите райони, които ще засеят пшеница и ечемик, реколта 2006 г.

Процедурата е максимално опростена, увериха от Фонда, за да могат средствата по-бързо да достигнат до стопаните. Документите за кандидатстване се подават в съответната областна дирекция на Фонда. Безвъзмездната помощ в размер на 10 лева на декар ще бъде платена след извършена проверка от експерти на Фонда, на ОД “Земеделие и гори” и Общинските служби “Земеделие и гори”, за установяване размера на засетите площи.

Целта на субсидията е да се подпомогнат зърнопроизводителите да подготвят площите си във вида, в който те са били преди наводненията, така че да нямат сериозни затруднения при засяването на есенните култури, посочи Асен Друмев, шеф на ДФ “Земеделие”.

С 600 000 лв. се увеличава ресурсът на целевата финансова линия от 25 млн. лв. за. отпускане на кредит /20 млн. лв./ и субсидия /5 млн. лв./ за подпомагане закупуването на семена от пшеница за реколта 2006 г., реши още УС на ДФ “Земеделие”.

Тези 600 000 лв. са предвидени за допълнителна субсидия от 3 лв. на декар, която Фондът ще предоставя над основната схема на финансовата линия / 4 лв. кредит и 1 лв.- субсидия/ само при закупуване на базови семена от пшеница. Така общата сума, която ще се получава от стопаните за 1 декар засята площ с базови семена ще е 8 лв., разпределени като кредит – 4 лв. и субсидия към кредита – 1 лв. и допълнителна субсидия – 3 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
fallback