fallback

Загорка АД продаде завод за малц в Чирпан за 1,35 млн. евро

Според условията на договора, подписан между продавача и купувача, работните места на всичките 36 служители в предприятието са гарантирани

12:28 | 08.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Загорка АД продаде завода си за малц в Чирпан в края на август, съобщиха за Investor.bg от компанията. Купувач е фирма Булмалц ООД - София, а цената на сделката е 1,35 млн. евро. „Продажбата на завода за малц в Чирпан е част от стратегията, която Загорка следва в годините след приватизацията и чиято цел е фокусиране върху основния бизнес на компанията – производството и продажбата на бира“, коментира генералният мениджър на дружеството Димитър Алексиев.

С цел оптимизация на разходите и управлението на компанията цялото производство на бира е съсредоточено в завода в Стара Загора.

Заводът за малц в Чирпан има годишен производствен капацитет от 15 000 тона малц, а фабриката ежегодно изкупува 20 000 тона пивоварен ечемик. Системата за управление и контрол на качеството на производството на малц в Чирпан е сертифицирана по стандарта ISO 9001:2000.

"Компанията ще продължи да ползва малц от завода в Чирпан. Суровината се купува и от завода в Елин Пелин, а известно количество се внася и от Словакия", каза още Алексиев.

Според условията на договора, подписан между двете страни, работните места на всичките 36 служители в предприятието са гарантирани.

Загорка АД е лидер на българския бирен пазар. През юли 2005 г. компанията реализира продажби в размер на 191 956 хектолитра, което й отреди пазарен дял от 32.3 %. За периода януари – юли продажбите на пивоварната възлизат на 843 325 хектолитра, а пазарният й дял за целия период е 30.2%. За последните 10 години инвестициите в пивоварната възлизат на близо 80 млн. евро.

Загорка АД произвежда и продава бира с търговските марки Загорка, Ариана, Gold, Heineken, Amstel, Столично, Murphy’s и Starobrno.

В края на август стана ясно, че генералният мениджър на “Загорка” АД Димитър Алексиев ще поеме поста генерален мениджър на Хайнекен Словенско в Словакия от 1 октомври тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
fallback