fallback

Цените на производител в промишлеността се повишиха с 6,6% за година

За година до юли цените в производството на хранителни продукти и напитки са паднали с един процент, а тези в производство на текстил и изделия от текстил, без облекло са с 1,6% по-ниски

12:04 | 31.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар се повишиха с 6,6% през юли в сравнение със същия месец на миналата година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Най-голямото повишение на цените е в добивната промишленост - с 10,8 на сто, следвана от преработващата промишленост със 7,1% ръст и производство и разпределение на електроенергия, газ и вода с 3,7 на сто.

Между отделните отрасли на промишлеността, цените при добива на метални руди са се повишили със 17 на сто спрямо юли миналата година. Цените в производството на канцеларска и електронноизчислителна техника са по-високи с 8,9%, а тези в производството и леене на метали - с 9,2%.

За година до юли цените в производството на хранителни продукти и напитки са паднали с един процент, а тези в производство на текстил и изделия от текстил, без облекло са с 1,6% по-ниски, показват данните на НСИ.

Спрямо юни, цените през юли в промишлеността са с 1,1 по-високи. За месец най-голямото покачване е при преработващата промишленост - с 1,4%, в производство и разпределение на електроенергия, газ и вода се увеличават с 0,4%, а в добивната промишленост падат с 0,01%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
fallback