fallback

Преглед на печата

08:05 | 31.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

Новото софийско летище ще закъснее с поне два месеца  в. Сега Изграждането на новия пътнически терминал на летище София няма да завърши в определения срок - 31 август 2005 г. Очакваното удължаване на срока ще бъде с 6-8 седмици. Това стана ясно вчера след среща на министъра на транспорта Петър Мутафчиев с представители на австрийската фирма "Щрабаг", главен изпълнител на проекта.   От транспортното министерство обаче не коментираха дали "Щрабаг" ще плаща неустойка заради закъснението. Преди повече от година предшественикът на Мутафчиев - транспортният министър Николай Василев, заяви, че ако австрийската фирма не завърши терминала в посочения срок, ще плаща глоба в размер на 110 хил. евро на ден.  

По морето пълно с бедни туристи в. Стандарт  Пенсионери и бедняци от Западна Европа пълнят луксозните хотели по морето в България, твърди "Дойче веле". Заможните туристи не обичат тълпата и масовите развлечения. За тях ваканцията не е просто евтина бира, хубав хотел и басейни, смятат немски туроператори. Сега чужденците харчат у нас между 50 и 80 евро на ден. Приходите ще скочат до пет пъти, ако привлечем заможните туристи. Те обаче искат летуване с яхти и лов сред екзотична природа.  Трябват ни гости, които са няколко класи над сегашното ниво. Ние посрещаме в петзвездни хотели социално слаби британци и ирландци, казва Нели Хаджилийска, мениджър на петзвездния "Виктория палас" в Слънчев бряг. Дъхът на българска роза се примеси с праха, бензиновите пари и безумието от бетон, което се изля по курортите, отбелязва още "Дойче веле".   600 млн. лв. дефицит в здравната каса догодина в. Новинар 600 млн. лв. ще бъде дефицитът в бюджета на здравната каса през 2006 г., предвижда проектобюджетът на институцията, стана ясно вчера. Вероятно той ще бъде покрит с пари от резерва на касата в БНБ и с допълнителна субсидия в бюджета, уточниха от ръководството на касата. От 245 млн. лв. на 270 млн. лв. ще се увеличат парите за безплатните лекарства, предвижда още проектобюджетът. Предвидените разходи са 1.6 млрд. лв., а приходите - около 1 млрд. лв. Спешни промени в закона за хазарта заради Евросъюза  в. Сега Изненадващо една от най-важните области, в които България трябва да направи поправки в законодателството си заради ЕС, се оказа хазартът. Това личи от мотивите към два законопроекта, внесени в НС. Първият е вкаран от бившето правителство. Другият е на петима депутати от НДСВ, БСП и СДС и дублира първата част от варианта на МС.  В мотивите и към двата проекта е записано, че при затварянето на глава "Свободно предоставяне на услуги" България е поела ангажимент да направи поправките в закона за хазарта до края на 2004 г. Има и специално споразумение, според което най-късно до 1 февруари 2005 г. е трябвало да започнем да третираме компании и граждани на Европейската общност като български.  В момента пред чужденците има ограничения за развиване на хазартна дейност. Те могат да отворят казино единствено в хотел, който е тяхна собственост. Категорията му трябва да е минимум 4 звезди. Другата възможност е да развиват друга дейност в страната за над 10 млн. долара и да са осигурили над 500 работни места.   

Храним Европа с трюфели в. Стандарт  Гъбата афродизиак струва от 50 до 500 евро на международния пазар  Създаването на миниплантации за производство на трюфели да стане част от програмата за национален агробизнес. Това поиска първият у нас производител на ценната гъба - фирма "Кипро и Ко" от Бургас, от министър Нихат Кабил. Той откри вчера 13-ото изложение "Селското стопанство и всичко за него" на Добричкия панаир. За производството на единствената подземна гъба, което носи много приходи, трябва да има държавна политика, както е в арабските страни, Франция и Италия, обясни управителят на дружеството Киро Проданов. Фирмата развъжда трюфели в агробиологична база в Странджа с личното участие на проф д-р Азад Канако от Хановерския университет. Осем плантации вече има създадени в цялата страна. Тяхната реколта ще бъде изкупена до 5 години. На международния пазар цената на летните трюфели е от 50 до 150 евро за кг, а зимните струват поне 10 пъти по-скъпо, каза производителят. Трюфелите са ценни, защото съдържат редките витамин В6 и В12 и качества, заради които се славят като най-скъпия афродизиак. Ако една порция спагети в Италия струва 300 лири, със стърготини от гъбата тя излиза 1300 лири. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:05 | 31.08.05 г.
fallback