fallback

Увеличението на капитала на Елана фонд за земеделска земя започва от 19.09

Капиталът на Елана фонд за земеделска земя ще бъде увеличен от 2 496 068 лв. на 19 968 544 лв.

10:48 | 30.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се предлагането на акции от новото увеличение на капитала на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ да стартира около 19 септември, след което ще тече 1-месечна процедура, в рамките на която всеки желаещ български гражданин или фирма ще могат да запишат акции от фонда, съобщиха от Елана.

Преди 10 дни стана ясно, че капиталът на Елана фонд за земеделска земя ще бъде увеличен от 2 496 068 лв. на 19 968 544 лв. Увеличението ще стане чрез издаване на нови 17 472 476 акции, което означава, че дружеството ще емитира права и срещу всяко право ще могат да се запишат по 7 нови акции.

"Увеличението се прави поради големия инвеститорски интерес," съобщават още от компанията. Очаква се сериозен интерес от чуждестранни инвеститори към акции на фонда, инвестиращ в земеделска земя, поради законовите ограничения за директна покупка на земя в България.

Набраните средства ще бъдат използвани единствено и само за закупуване на обработваема земеделска земя, която в последствие ще бъде окрупнявана и отдавана под аренда.

Целта на Елана фонд за земеделска земя е дългосрочно поскъпване на акциите на дружеството в резултат на увеличаване на стойността на закупената земеделска земя. Прогнозните очаквания са след седем години (колкото е и срокът за съществуване на фонда) инвестицията във фонда да донесе на своите акционери обща доходност за периода около 500%.

Съгласно закона, минимум 90% от печалбата на дружеството задължително ще се разпределя като дивидент на акционерите всяка година. Сред предимствата на инвестицията в тези акции е и очакваната висока ликвидност, т.е. при желание всеки акционер ще може да предложи за продажба своите акции на пода на Българска фондова борса. Получената печалба от продажбата на акции на Елана фонд за земеделска земя не се облага с данъци.

Днес акциите на дружеството се търгуват на цена 1,29 лв. всяка.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 26.08.22 г.
fallback