fallback

Преглед на печата за 4 януари

08:19 | 04.01.19 г.

Правителството отново проваля плана за инвестициите на държавата

в. Сега

Рекордни приходи в Бюджет 2018 отчете премиерът на първото заседание на кабинета за тази година. Той обяви, че те отивали за образование, здравеопазване и технологии. На последните заседания през ноември и декември обаче кабинетът скоростно изхарчи преизпълнението на приходите от близо 2.9 млрд. лв. за строителство на пътища, магистрали и спортни зали.  Предварителните данни на финансовото министерство за декември показват, че в хазната са влезли 39.644 млрд. лв., което е 3.7% повече от годишния разчет, и 11.1%, или 3.748 млрд. лв., повече от миналогодишните постъпления. Разходите са в размер на 39.481 млн. лв., което е почти на нивото на планираното - 100.4%, и с около 5 млрд. лв. повече от 2017 г.

Стотици ТИР-ове ще окупират Европарламента на 10 януари

в. Сега

Българският автотранспорт готви решителен отпор срещу лобистките промени в правилата за международните превози, прокарвани чрез т.нар. пакет "Макрон".  Точно след седмица - на 10 януари, стотици ТИР-ове ще "окупират" Европарламента. Поне 600 шофьори ще заминат за белгийската столица със самолети. В протеста ще се включат и представители на Румъния, Унгария, Полша и Литва. Датата не е избрана случайно - тогава в Брюксел ще заседават евродепутатите от транспортната комисия, които ще обсъждат спорните текстове. На 4 януари всички сдружения от сектора се събират спешно в София, за да обсъдят подготовката за "народния протест на превозвачите" на площад „Люксембург“ в Брюксел.  Те са поканили на работната среща и всички български евродепутати, шефовете на парламентарните групи в Народното събрание и представители на правителството. Целта е бизнесът и политиците да стиковат действията си. 

До 15 януари гратис по пътищата

в. Монитор

До 15 януари всички автомобили в страната ще се движат без да е небходимо да заплащат винетки, съобщиха от АПИ. След тази дата тол полицията и катаджиите ще започнат да глобяват шофьорите, хванати без винетки. На въпрос на "Монитор" от пътната агенция неохотно отговориха, че в момента не е възможно да глобяват шофьорите за липсата на е-винетка. До момента не са налагани глоби на шофьори, въпреки че тол контролът е въведен от 1 януари по пътищата. "Пътна полиция" в кратък срок ще имат достъп до системата на Агенция "Пътна инфраструктура", за да може на таблетите си да проверяват валидността на винетките. Дотогава ще тече информационна кампания шофьорите да свикнат с новата система за таксуване за движение по пътищата.

Първи газ за хъба “Балкан” през 2020 г.

в. 24 часа

Първите количества природен газ, които биха се търгували на хъба “Балкан”, ще влязат в България през 2020 г. На 3 януари се изясни, че терминалът за втечнен газ при Александруполис ще се строи. На този ден бяха обявени резултатите от първия пазарен тест. От гръцката компания “Газтрейд”, която провежда теста, съобщиха, че са участвали 20 фирми, които са заявили необвързващ интерес за общо 12,2 млрд. куб. м на година при капацитет на терминала 5,5 млрд. куб. м газ Компаниите не са само от региона на Югоизточна Европа. Сериозна част от големите международни търговци на газ също са изявили интерес към проекта, съобщиха от гръцката компания.

Махат няколко митническишефове

в. Труд

Няколко митнически шефове ще бъдат махнати, а други може да бъдат сменени. Вчера Министерският съвет прие промени в Устройствения правилник на Агенция “Митници”, с които се променя структурата на администрацията и се намалява броят на началниците. Агенция “Митници” вече ще се състои от Централно митническо управление и пет териториални дирекции. Досега освен Централно митническо управление имаше и девет митници – Аерогара София, Бургас, Варна, Лом, Пловдив, Свищов, Столична, Русе и Югозападна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
fallback