fallback

Преглед на печата за 28 декември

08:15 | 28.12.18 г.

Запорът на Прокопиев потвърден от 4 съдебни състава

в. Монитор

4 съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд са потвърдили запора на олигарха Иво Прокопиев. Имане за 200 млн. лв. на разградския бос бе блокирано по искане на Комисия „Антимафия“ (КПКОНПИ) заради недоказан произход, за които се твърди, че е от незаконна дейност. Проверка на „Монитор“ показва, че от края на миналата година досега Прокопиев и неговите адвокати са се опитали 3 пъти да оспорят наложения запор, но безуспешно. Интересна подробност е и това, че само в първата си жалба олигархът прави плах опит да обясни, че парите му не са с незаконен произход. Тъй като това твърдение не почива на никакви доказателства (за разлика от стотиците документи, приложени от КПКОНПИ – б.а.), съдът го отхвърля като недоказано. Оттам нататък Прокопиев и скъпоплатените му юристи през цялото време се опитват да финтират запора, като изтъкват технически причини, които според тях обезсилвали искането за обезпечаване на иска на КПКОНПИ.

По-строги изисквания за лабораториите за изпитване на техниката за хазарта

в. Монитор

По-строги изисквания за лабораториите за изпитване на игрално оборудване и игрален софтуер и за реда за извършване на проверки се въвеждат с промени в наредба, касаеща сектора, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложените нормативни изменения няма да доведат до увеличаване на административната тежест за заинтересованите лица, които са адресатите на Наредбата. Целта е да се подобри ефективността и бързината на административно обслужване, като по-подробно са детайлизирани изискуемите и до този момент документи, с оглед по-голяма яснота и прецизност на нормативната уредба.

Митничарите ще проверяват казаните с ракия, когато си поискат

в. 24 часа

Митнически мобилни екипи ще могат да проверяват казаните за варене на ракия по всяко време на годината, а не само от 1 юли до края на декември, както беше досега. Това предвиждат промени, предложени от финансовия министър Владислав Горанов с поправки в Правилника за приложение на закона за акцизите. Те се налагат, тъй като отпадна законовото изискване ракия в селските казани да се вари от 1 юли до 31 декември. На цигарените опаковки пък вече няма да има пазарна цена, която да се изписва върху бандеролите. В замяна на това обаче всички потребителски опаковки на тютюневи изделия, които са произведени или са внесени в ЕС след 20 май 2019 г., ще бъдат маркирани с уникален идентификатор. Това е записано в евродиректива, която ние въвеждаме с поправка в акцизния закон.

Одобриха проектозакон за защита на търговската тайна

в. 24 часа

Правителството одобри проект на Закон за защита на търговската тайна. Законопроектът е изготвен във връзка с изпълнение на ангажиментите на България като държава-членка на Европейския съюз и цели привеждане на действащата в страната правна закрила на търговските тайни в съответствие с изискванията на европейското законодателство. Търговските тайни са една от найчесто използваните от предприятията форми на защита на интелектуални продукти и иновационно ноу-хау. В същото време са най-слабо защитените от съществуващата правна рамка на ЕС срещу тяхното незаконно придобиване, използване и разкриване от други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
fallback