fallback

Преглед на печата за 20 декември

08:11 | 20.12.18 г.

Зелените сезираха ДАНС за Жирардели

в. Сега

Изненадата с представянето на Марк Жирардели за собственик на "Юлен" стигна до ДАНС и антикорупционната комисия. Институтът за зелена политика изпрати вчера сигнал до двете служби, че от 2001 г. насам министрите на околната среда са нарушавали закона за мерките срещу изпирането на пари, като не са извършили задължителната идентификация и проверка на физическите лица, които са действителни собственици на юридическото лице, с което екоминистерството има правни отношения - фирмата "Юлен" АД.

Регионални университети влизат в топ 12 на най-добрите в науката

в. Сега

Почти половината от най-добрите в научно отношение университети у нас са регионални. Пет от тях, сред които например Русенският, Пловдивският и Бургаският университет, влизат в класацията на 12-те висши училища, правещи наука на най-високо ниво в България. Това са част от акцентите във втората оценка на научноизследователската дейност, осъществявана от вузовете, научните организации и фонд "Научни изследвания" у нас, която се отнася за  2017 г. Първата подобна оценка бе пилотно тествана през 2015 г., но бе приета с големи възражения, тъй като факултети на много добри университети останаха доста назад в сравнение с други на не толкова добри в науката вузове. Затова методиката за оценка на научната дейност бе преработена. Сегашната оценка е базирана в по-голяма степен на обективна информация от международните научни бази данни, на счетоводни справки за изразходваните и привлечените по международни проекти средства, на данни за защитилите докторанти и доктори на науките, както и на самооценка на самите вузове.

Откриха нов граничен пункт с Румъния

в. Сега

Нов граничен пункт с Румъния, Крушари - Добромир, бе открит официално вчера. Той е изцяло оборудван според шенгенските изисквания. Самият граничен пункт се намира на румънска територия, а граничният контрол ще се осъществява на едно спиране. Според споразумението между правителствата на България и Румъния за откриването на нови контролно-пропускателни пунктове по границата предвиденото работно време е от 8 до 20 часа. През него ще могат да преминават само транспортни средства до 3.5 тона. Не е разрешено транспортиране на опасни товари, живи животни и продукти, определени за фитосанитарен контрол.

Приеха забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба в ЕС

в. Монитор

Преговарящите в Европейския парламент, Съвета и Комисията днес постигнаха споразумение за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба като прибори и съдове за храна, съобщи вчера euractiv.com. Това стана едно от най-бързо финализираните предложения в близката история на ЕС. Промените могат да влязат в сила през 2021 г., ако дотогава бъдат одобрени на законодателно ниво.

Преговарящите от ЕС подписаха за мерки, които включват забрани за пластмасови плочи за еднократна употреба, прибори за хранене, контейнери за хранителни продукти от полистирол, чаши за напитки, балони, сламки и памучни пръчици.

Намаляват езиковите паралелки, увеличават математическите

в. Монитор

Намаляване на езиковите паралелки и увеличаване на приема в паралелките с математически и природоматематически профили. Тази идея е била представена от просветното министерство по време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. Тя ще бъде включена в нов механизъм за прием в гимназиите, който се подготвя за следващата учебна година, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Създаването на повече паралелки по математика, природни науки, софтуерни науки и намаляването на чисто езиковите ще става постепенно.

ГЕРБ издига Фандъкова за нов мандат

в. 24 часа

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще получи нова номинация от ГЕРБ догодина. В партията, чийто зам.-председател е тя, за друга кандидатура въобще не се отваря дума, научи “24 часа” от централата на ГЕРБ. Самата Фандъкова категорично отбягва въпроса за кметския вот наесен с аргумента, че за нея е важно да се върши работата за града, а не отсега да се влиза в кампания. И обвини опозицията, че прави именно това със скандалите около ремонтите в София. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче даде да се разбере, че отново тя е човекът за столицата, след като всякакви спекулации вървяха неофициално през последните седмици.

“Дженерал Електрик” иска да участва в АЕЦ “Белене”

в. 24 часа

“Дженерал Електрик” заяви интерес да участва в проекта АЕЦ “Белене” като доставчик на оборудване и потенциален инженер. Това става ясно от писмо на американската компания до Министерството на енергетиката, научи “24 часа”. Компанията заявява, че може бъде доставчик на различни пакети, включително свързани с оборудване на турбинна зала и на трансформатори. От “Дженерал Електрик” изразяват готовност и за подкрепа при осигуряване на финансиране, обезпечено от експортни агенции. Компанията подчертава, че очаква министерството да предостави подробности по проекта. Американската корпорация купи през 2014 г. енергийната част на френската компания “Алстом”, която произвежда оборудване за централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
fallback