fallback

Преглед на печата

08:18 | 25.08.05 г.

Влаковете ще кретат с 20 км в час до 2006 г.

в. Сега

Железниците няма да могат да възстановят напълно движението до Нова година и в момента се прави ново разписание, съобщи вчера пред "Сега" зам. транспортният министър Анелия Крушкова. То предвижда на много места в страната влаковете да се движат с по 20 км, най-много 30 километра в час. Това ще удължи пътуванията двойно.

Дори там, където линиите вече са възстановени, влаковете закъсняват. Пътуването с експресния влак София-Бургас по подбалканската линия например по разписание трябва да трае по 6,10 часа, но през последните дни само до Сливен той пътува за около 8 часа.

Хотели без категория влизат в чужди каталози

в. Сега

Хотели, които не са получили категория от Агенцията по туризъм и дори още не са кандидатствали, вече фигурират в каталозите на чужди туроператорски фирми. Това масово нарушение са констатирали проверките на агенцията, проведени в периода май-август 2005 г., съобщи изпълнителният директор на агенцията Бисер Ялъмов.

При проверките е установено, че категоризираните от агенцията хотели в Слънчев бряг например са само 88, а още 9 са подали заявление. По данни на електроразпределителното дружество обаче в мрежата са включени над 170 хотела, а по данни на общината там работят повече от 200, посочи Ялъмов.

Хепатит по двулевките

в. Стандарт

Ако носите двулевки в джоба, рискувате да пипнете хепатит А, алармираха лекари. Вече са регистрирани няколко случая в София, при които болестта на мръсните ръце най-вероятно е пренесена именно от пари.

Рискът при двулевките е най-голям, защото те са най-употребявани. Освен това дребните банкноти се ползват много по-често от хора с лоша лична хигиена, отколкото едрите пари, твърдят специалистите. Според тях заразяването става най-лесно при закупуване на закуски и консумирането им с неизмити ръце.

Токът за фирмите поскъпва през октомври

След повишението дружествата ще плащат 1,74 лева за киловат през деня

в. Новинар

С между 3 и 5 на сто да поскъпне токът средно напрежение за фирмите от 1 октомври, обмисля Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕРВ), съобщи председателят й Константин Шушулов. Комисията иска да промени и цената на тока ниско напрежение за фирмите и тя да се изравни с тази, която плащат гражданите.

С повишаването на цените ще се спре кръстосаното субсидиране и аномалията офисите на фирми и малките магазини да плащат по-ниска цена за електричество от гражданите, въпреки че разходите за доставка и разпределение на тока са еднакви, обясни Шушулов. Ако предложението на комисията бъде прието, бакалиите и офисите ще плащат по 1,74 лв. за квтч дневна енергия и по 93 ст. нощна. Сега токът им струва 1,30 лв. през деня и 63 ст. нощем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 21.08.22 г.
fallback