fallback

Индийска компания иска да се включи в проекта Набуко

15:45 | 22.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

Водещата индийска компания за пренос на газ - Gail, се надява да придобие дял в оценения на 5,7 млрд. долара проект Набуко за изграждане на тръбопровод за пренос на газ от Каспийско море до Централна Европа, съобщава в електронното си издание FT. Проектът Набуко се осъществява от компании от Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия, и според него трябва да се изградят 3300 км тръбопровод.

Очаква се до декември тази година от Набуко да обявят тяхното решение по отношение на проявения от Gail интерес. С тази стъпка на Gail се отбелязва разширяването на презокеанските амбиции на компанията за стратегически инвестиции, замислени с цел засилване на индийската енергийна сигурност.

От Gail не са разкрили размера на предложените инвестиции, като казват, че са в състояние да оферират експерти по  поддържане и експлоатация на тръбопровода, който ще има годишен капацитет от 26-32 млрд. куб. м газ, като по-голяма част от него ще бъде предназначен за Австрия. Според плановете, проекта трябва да бъде завършен през 2011 г.

Интересът на Gail е последното доказателство за глобалните енергийни амбиции на индийските компании, стратегията на които е да влязат в конкуренция с китайските подобни компании в битката за ресурси за техните бързо развиващи  се икономики.

Индийската компания неотдавна подписа 25-годишен договор за покупка и пренос на течен природен газ от южен Иран, и в момента е в начални преговори за участие в тръбопровод от Иран до Индия през Пакистан, който предизвика безпокойство във Вашингтон. Gail също притежава миноритарен дял в предприятие за разпределение на газ в Египет заедно със Шел, а неотдавна придоби 10-процентен дял в China Gas Holdings.

На 28 юни тази година петте компании–партньори в проекта за трансграничния газопровод Набука - “Ботас”, “Булгаргаз”, “Трансгаз”, MOL и OMV Газ – подписаха договор за създаване на съвместно дружество за пълния срок на проекта по време на тяхното Общо събрание във Виена. Дружеството е наречено Nabucco Gas Pipeline International Ltd.

Проектът Набуко е включен в програмата на Европейския съюз за трансевропейска мрежа (TEN). Европейският съюз финансира предварителното проучване и анализ на нуждите от проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
fallback