fallback

Силен интерес към пет лицензии по технологията "точка към много точки"

16:17 | 21.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

Силен интерес към предстоящите два търга за издаване на пет лицензии по технологията "точка към много точки" бе регистриран в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщиха днес от комисията.

Крайният срок за купуване на тръжната документация изтече в петък - 19 август. Закупени са общо 33 комплекта тръжни документи, като 13 от тях са за участие в търга за издаване на две индивидуални лицензии от Клас А, а 20 - за участие в търга за издаване на трите лицензии от клас Б, уточняват от КРС.

Окончателният брой на участниците за търга за лицензиите от клас А ще бъде известен след 19 септември 2005 г., а за участие в търга за лицензиите от клас Б - на 26 септември, 2005 г., когато изтичат двата срока за подаване на тръжните документи за участие, се допълва в съобщението от КРС.

Търгът от клас А ще се състои на 11 октомври, 2005 г. при първоначална тръжна цена от 1 344 000 лв. за лицензия и стъпка за наддаване 100 000 лв., а търгът за разпределяне на лицензиите от клас Б ще бъде на 25 октомври, 2005 г. при първоначална тръжна цена 672 000 лв. за лицензия и стъпка за наддаване - 50 000 лв.

Петте лицензии за осъществяване на далекосъобщения чрез мрежи от вида "точка към много точки" са с национално покритие и ще бъдат издадени за срок от 10 години. 

Силният интерес към индивидуалните лицензии от вида "точка към много точки" се дължи на големите възможности на безжичната технология, която може да осигури широколентов пренос на данни с цифрова скорост от 128 килобита до 34 мегабита в секунда.

Технологията е сред разпространените в Европа и чрез нея се предоставят далекосъобщителни услуги като пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, телекс, видеоинформация и мултимедийни приложения. Тя дава възможност за алтернативен достъп до крайния потребител, включително в  труднодостъпни и слабонаселени райони, където полагането на кабел е икономически необосновано, посочват от пресцентъра на КРС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
fallback