fallback

Преглед на печата

09:50 | 20.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

Концесията за водата в София ще се промени през септември в. Сега

Концесионният договор със "Софийска вода" за експлоатацията на столичната ВиК мрежа ще бъде променен през септември, след като мине за гласуване през СОС, съобщи и. д. кмет Минко Герджиков. Общината и концесионерът вече са се разбрали за основните промени в договора. Най-спорни моменти бяха формулата за определяне на цената и тълкуването на понятието инвестиции.

След тежки едногодишни преговори съветниците успяха да махнат от формулата за цената няколко компонента. Сега тя ще зависи само от годишната инфлация и от признатите за инвестиции разходи. Последната дума за цената на водата в София обаче ще има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. "Софийска вода" иска кубикът да скочи от 84 ст. на 1,44 лв.

Пържолата удари 8 лeва за килограм Родното производство загива след 2007 г., предупреждават месари

в. Стандарт

Килограм свинско месо гони рекордните за сезона 8 лева за килограм. Една от причините за скока в цените са масовите наводнения в цялата страна, каза шефът на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Консумацията на свинско в големите курорти също оказа влияние върху цените, поясни той. Жегите пречат на растежа на малките животни, което води до спад на производството на месо, каза още Чорбаджийски.

Според справката на Системата за агропазарна информация (САПИ) мръвката се търгува за 4,20 до 5,50 лв. на едро. В търговската мрежа в страната обаче килограм свински бут удари 8 лева. Най-голямо е увеличението на цените на пържолите във Варна, Стара Загора и Велико Търново. В някои магазини мръвката все още може да се намери и за 5,80 лв. Телешкото стигна до 8,50 лв. за килограм, сочат данните на САПИ. Цените ще продължат да растат до средата на септември, твърдят месарите. В момента килограм живо тегло се продава за 2,70 до 3 лева, а трупното върви средно за 5 лева.

Цената на пшеницата пада заради лошо качество в. Новинар

Цената на пшеницата пада заради влошеното й от дъждовете качество. Въпреки че хлебното зърно се предлагаше по 195,6 лв. за тон с ДДС на Софийската стокова борса, тази седмица търсене нямаше. Сделки и за фуражна пшеница не бяха сключени, независимо че тя се търгуваше по 138 лева с ДДС за разлика от миналата седмица, когато цената й беше 141,6 лева. 

България продължава да изнася хлебна пшеница за Европейския съюз на цени около 145-155 лв. за тон на пристанище без данъци.       Новите автомобили у нас са с 15% по-евтини в. Новинар

В България новите автомобили са с 15 на сто по-евтини, отколкото в европейските държави, съобщиха автомобилни вносители. Продажбите на нови автомобили са се увеличили с 40%-50%, като тази година са купени 35 000 нови коли. В същото време това е 2,5 пъти по-малко, отколкото би трябвало да бъде за територията на страната, населението и пътищата. Причината е, че жизненият стандарт в страната не позволява на средния българин да има нов автомобил. В следващите 4-5 години пазарът на нови коли ще достигне към 50 000 броя годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
fallback