fallback

Business Standard: GSHL емитира дълг за $150 млн. за да плати за Кремиковци

GSHL е получил парите срещу секюритизиран дълг от търговци на стомана, между които са британската компания Stemcor, австрийската Voest Alpine Industries и Selzgitter от Германия

16:58 | 17.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

Global Steel Holdings Ltd. (GSHL) е емитирал дългови книжа за 150 млн. долара, за да плати за придобиването на 71-процентен дял от Кремиковци АД, което е най-голямото стоманодобивно предприятие в България, съобщава индийското издание Business Standard.

GSHL е получил парите срещу секюритизиран дълг от търговци на стомана, между които са британската компания Stemcor, австрийската Voest Alpine Industries и Selzgitter от Германия. Годишният лихвен процент на дълговите инструменти е между 7 и 8 на сто.

Според Business Standard заемът е договорен от Merrill Lynch & Co., като водещ мениджър, с участието и на базирания в САЩ Tudor Fund, Goldman Sachs Group Inc. и Cheney Cap.

Изданието посочва, че GSHL ще използва част от получените средства, за да плати придобития дял от Кремиковци, а останалата част ще бъде използвана за покриване на задълженията на предприятието, които се оценяват на 200-300 млн. долара. Дълговете са основно към железниците и доставчици на енергия.

Анонсираното преди четири месеца и осъществено на 15 август придобиване на дял от българската компания включва инвестиции от 300 млн. долара през следващите три години.

GSHL е контролиран от братята Прамод и Винод Митал, които са собственици и на индийската Ispat Industries Ltd.

Българската държава притежава 25% от капитала на металургичния комбинат, а остатъка до 100% са собственост на индивидуални инвеститори.

Друга реномирана световна агенция -AFP, съобщава, че Кремиковци бе приватизиран през 1999 г. от Финметалс, които платиха тогава един долар за придобития дял. Компанията имаше дългове от 837 млн. лв. (428 млн. евро), който бяха намалени наполовина през последните години.

(Бел. Ред. На 15 август Global Steel Holdings Ltd. придоби “Финметалс Холдинг” АД, което притежава 71% от Кремиковци)

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
fallback