fallback

Регистрацията по БУЛСТАТ става задължителна за всички свободни професии

15:41 | 11.08.05 г.
Автор - снимка
Създател

От днес регистрацията по БУЛСТАТ става задължителна за всички свободни професии, предвижда Законът за регистъра БУЛСТАТ. Новите изисквания бяха представени на пресконференция, в която участваха министърът на правосъдието в оставка Антон Станков, председателят на Националния статистически институт (НСИ) Александър Хаджийски и представители на Агенцията по вписванията, съобщи Dnes.bg.

Новите лица, които подлежат на регистрация по БУЛСТАТ, са физическите лица, упражняващи свободни професии и занаятчийска дейност; чуждестранни юридически лица, чието управление е на територията на страната;чуждестранни юридически лица, които притежават недвижимо имущество у нас и не са регистрирани на друго основание; чуждестранни физически лица, които не притежават ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ) и извършват търговска дейност или оказват независими лични услуги в страната; чуждестранни физически лица, които не притежават ЕГН или ЛНЧ и имат недвижимо имущество в България; чуждестранни физически лица, които не притежават ЕГН и ЛНЧ и са осигурители.

В категорията на свободните професии и занаятчийската дейност попадат лица, които имат регистрация по силата на нормативен акт; плащат патентен данък и не са еднолични търговци; извършват професионална дейност за свой риск и за своя сметка.

Най-често срещаните професии са нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, архитекти, застрахователни агенти, журналисти.

Срокът за регистриране на упражняващите свободни професии и занаятчийска дейност и на чуждестранните физически лица, които не притежават ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ) и извършват търговска дейност или оказват независими лични услуги в страната, е 11 ноември 2005 г.

Чуждестранните физически лица, които не притежават ЕГН или ЛНЧ и имат недвижимо имущество в България, трябва да се регистрират в 7-дневен срок от придобиване на недвижимото имущество.

Глоба до 700 лева за физически лица и имуществена санкция до 1000 лева за юридически лица и еднолични търговци ще се налага, ако задълженото физическо лице не подаде заявление в 7-дневен срок от започване на дейността, съответно от наемането на физически лица, купуването на имота или промяна на обстоятелствата, подлежащи на регистрация и ако не подаде документи за промяна на регистрацията в 7-дневен срок от всяка промяна на данните, които се съдържат в документите за регистрация.

Регистрацията по БУЛСТАТ ще се извършва вече в Агенцията по вписванията, а не в НОИ. До края на септември регистрацията ще се извършва на същите места, както и досега - в сградите на териториалните статистически бюра. Таксите за регистрация са същите, както и досега. Те обаче ще се плащат само по банков път по сметката на Агенцията по вписванията.

Всички банки имат номера на тази сметка и могат да упътват клиентите.

По данни на НОИ към момента регистрация по БУЛСТАТ имат общо около 1 млн. лица. Очакванията са да се регистрират още стотици хиляди.

Фирмите, които имат регистрация по БУЛСТАТ и данъчен номер, ще си запазят и данъчния номер до февруари 2006 година. След това идентификацията в данъчните служби ще става само по БУЛСТАТ, той ще обедини данъчния номер и информацията от регистрацията по Търговския регистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 08.09.22 г.
fallback