fallback

Преглед на печата за 10 октомври

07:46 | 10.10.18 г.

Жалбите срещу онлайн търговци са нараснали с 20%

в. Сега

С 20% са нараснали жалбите срещу онлайн търговци за деветте месеца на 2018-а спрямо същия период на миналата година. Това сочат данни, оповестени от председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов вчера. Най-често купувачите се оплакват от неспазване срока за доставка и отказ на търговеца да приеме обратно стоката в 14-дневен срок, както е по закон. Според Маргаритов увеличеният брой оплаквания е свързан с ръста на електронната търговия. 

Над 200 общини се чудят да прехвърлят ли язовири на държавата

в. Сега

Повече от 200 общини не са заявили дали ще продължават да стопанисват язовирите си, или ще ги прехвърлят на държавата. Крайният срок изтече, а само 46 са решили, че се отказват от водоемите, защото нямат пари да се грижат за тях. Става дума за общо 1247 обекта. Според последните проверки 858 язовира у нас се нуждаят от ремонти, а 414 от тях са в предаварийно състояние, отбеляза министърът на икономиката Емил Караниколов.

До 1000 лв. глоба за нелегално отглеждане на рози

в. Монитор

От 500 до 1000 лв., ще отнасят глоба за производство на розов цвят нерегистираните фермери, а за преработващите предприятия ще има имуществена санкция от 3000 до 5000 лв. Това е записано в проекта на новия закон за Закон за маслодайната роза, който е качен за обществено обсъждане.

В него се предвижда и създаване на национален публичен електронен регистър в който ще се вписват розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза. Предложението е регистърът да се поддържа от земеделското министерство. 

Втори сме в региона по ръст на китайски туристи

в. Монитор

България се нарежда на второ място в региона по посещаемост от китайски туристи, пишат в специализирания сайт TTRWeekly. Данните са от статистика на Европейската туристическа комисия, която е отчела 4% ръст на азиатските посетители за периода януари-август.

Данните сочат още, че за първите 4 месеца на 2018 г. ръстът е бил в размер от 9,5%, а през втората половина на периода е спаднал на 2,2%. За момента китайските резервации на Стария континент също отбелязват ръст с 4,7% в сравнение с миналата година, a пък за останалата част от света те са нараснали с 3,6%.

По изключение ДАНС може да приема анонимни сигнали

в. Стандарт

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) вече може да приема анонимни сигнали само при изключителни обстоятелство, след като в Държавен вестник беше публикувана наредбата за организацията на работа по постъпили в агенцията предложения и сигнали, и правилата ѝ вече са в сила.

Нейната идея е максимално да ограничи случаите, в които ДАНС все пак ще приема анонимни сигнали, тъй като в последните години те са се увеличили много.

Еврокомисията одобри 125 млн. лева за ремонта на релсовия път на трамвай № 5

в. 24 часа

Европейската комисия одобри реконструкцията на релсовия път на трамвай № 5 и на трасето по улица „Каменоделска“ от кръстовището с бул. „Константин Стоилов“ до крайно трамвайно ухо „Орландовци“, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. Втората фаза от проекта „Интегриран градски транспорт“ на Столична община включва още купуването на 13 нови нископодови съчленени трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и на съществуващата система за информация на пътниците в реално време. Общата стойност на проекта е 125 млн. лв., от които 107,3 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 07.09.22 г.
fallback