fallback

Преглед на печата за 4 октомври

08:18 | 04.10.18 г.

"Марица-изток 2" можело да бъде спасена с ново поскъпване на тока

в. Сега

Увеличаване на цената на тока с нова компонента "критична инфраструктура" по подобие на сегашната компонента "задължение към обществото" се обсъжда в енергийното министерство. Идеята е с приходите от нея да се спаси финансово закъсалата държавна централа "Марица-изток 2". Това е един от вариантите, които се коментират в наскоро създадената работна група към ведомството на Теменужка Петкова, предаде Медиапул. Работната група трябваше да е готова с предложенията си до края на септември, но все още те не са обявени официално.

Ако експертите се спрат на този вариант, цената на тока ще се повиши с около 10 лв. на мегаватчас, за да може да покрие разходите на държавната ТЕЦ за закупуване на парникови емисии. Без тези квоти тя не може да работи и те са една от главните причини за влошаващото й се финансово състояние.

Училищата започнаха да се отказват от "Училищен плод"

в. Сега

Напрежението около условията на програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" логично доведоха до първите отказали се. Директорът на 144-о училище "Народни будители" в столицата Величка Николова съобщи, че се отказва от безплатните плодове и мляко. В протестно писмо до земеделското министерство тя обяви, че програмите, които би трябвало да помогнат за здравословното хранене на децата, всъщност са довели до повече проблеми. Пред БНР Николова посочи, че последните промени в наредбата за двете схеми са създали възможност поръчките за плодове и мляко да бъдат печелени от лобистки фирми.

50 млн. въртят професионалните домоуправители

в. Монитор

На около 50 млн. на година се изчислява пазарът на услугите, предлагани у нас от фирмите на професионалните домоуправители. Това обяви Ламбро Попов, председател на новоучредената Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

„Сградите в режим на етажна собственост са близо половината от всички жилища в страната 1,86 млн. апартамента“, уточни Попов. Браншовикът припомни, че от общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. „Около 22 хил. пък сградите в България са сгради тип ЕПК и панелки, намиращи се пред края на експлоатационния си срок. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти. Освен това много от тях са със зле поддържани общи части. Досега са санирани около 760 от тези сгради, а общо подадените заявления за саниране са около 5000, като 2000 са одобрени за обновяване“, поясни той.

Още месец събират оферти за концесията на летище София

в. Монитор

Концесионната процедура за летище София се удължава с месец. Транспортният министър Румен Желязков е одобрил обявление, с което се предвижда срокът да бъде удължен до 22 ноември 2018 г.

Заявленията ще бъдат отворени на 23 ноември 2018 г. в 9:00 часа българско време. Обявлението за поправка е изпратено за публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз, днес, 3 октомври 2018 г., уточниха от транспортното министерство.

Една трета от ирландските ратаи са българи

в. Монитор

Близо 32% от работниците в ирландските ферми са българи. Това сочи статистика на Департмента по селско стопанство в Северна Ирландия, цитиран от местния вестник „News Letter“.

Според данните от 1 ноември 2017 г. 20% от работната сила на Северна Ирландия се запълва от мигранти, като само до този период новоназначените сезонни работници са наброявали близо 1500. „Почти във всички отговори на местните фермери присъстваше факта, че мигрантската работна ръка е важна за бизнеса им“, цитират доклада от „News Letter“.

Воля предлага референдум за купуването на нови бойни самолети

в. Стандарт

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки предложи да бъде иницииран референдум за това дали да се закупуват нови бойни самолети, поиска НС да приеме декларация във връзка с резултатите от допитването в Македония, провело се в неделя.

Като припомни за двата референдума в България (за строителството на втора атомна централа и за промяна на изборната система) и наблегна, че резултатите не са били признати за валидни заради недостиг на минимален брой гласове, на този фон, по думите му, и на това, което се случва у нас, звучало нелепо изказване на външния министър Екатерина Захариева след допитването в Македония.

Турската “Аджибадем” се изтегля от България

в. 24 часа

Малко повече от 2 години след стъпването си в България “Аджибадем” се изтегля от страната, научи “24 часа” от няколко независими източника. Групата била готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Това са бившата “Токуда” в София и заведенията с марката “Сити Kлиник”, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества. Според източниците ни решението за продажбата на бизнеса в България било свързано с набавянето на свежо финансиране на компанията майка. “Аджибадем” е част от инвестиционния фонд IHH. В последно време обаче той се борел с финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали до най-ниското си ниво от последните 43 месеца заради срива на турската лира, сочи доклад на Affin Hwang Capital.

Порожанов: Хлябът е поскъпнал с близо 10% от юли, а пшеницата - с 20%

в. 24 часа

Поскъпването на хляба се дължи основно на поскъпването на цената на пшеницата от нова реколта. Този основен фактор създава предпоставка за повишаване и на цената на брашното. Близо 13 стотинки е увеличението от юли, което е близо 10%, при 20% увеличение на цената на пшеницата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в предаването "Още от деня" по БНТ. При цената на хляба не трябва да има спекула от страна на търговията. Всеки доставчик договаря цената си и в голямата верига се определя нататък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 06.09.22 г.
fallback