fallback

Преглед на печата за 6 септември

09:08 | 06.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според брокери поскъпването на апартаментите приключи

В. Сега

Имотният пазар в България бе сред най-оживените в ЕС през последните години, което личи в  бързото поскъпване на жилищата. В началото на 2018 г. брокерите бяха единодушни, че тази тенденция ще продължи и ще доведе до ново 10-процентно  средно повишение, че дори и повече. Досега ниските лихви по кредитите и по депозитите насърчаваха все повече хора да инвестират в недвижима собственост, което дърпаше нагоре цените. Напоследък обаче има сигнали, че поскъпването на апартаменти и къщи е достигнало пика си и посоката може да се промени. 

Още през следващите месеци ще има лек спад в цените на имотите в София,  прогнозира Петър Сотиров, управител на агенция "Доми Естейт".  Според него 2019 г. ще донесе още по-осезаемо намаление, което идното лято може да достигне  5-10% за определени зони. „Повишаването на цените спря още юни-юли. Дори има райони в София, в които цените леко тръгнаха надолу”,  коментара Сотиров пред "Блумбърг". Той посочи, че от началото на лятото се забелязва отлив на купувачите, които явно изчакват пазарът да тръгне надолу.

Заведенията искат да разрешават пушене срещу такса

В. Сега

Баровете, дискотеките, клубовете и ресторантите да могат сами да избират дали да разрешават тютюнопушене на територията си, а ако в тях се пуши, да плащат такса за това. Това предлага Българската асоциация на заведенията в официално становище до Министерството на здравеопазването и Народното събрание.

От асоциацията предлагат да се въведе годишна такса за онези заведения, които разрешат пушенето, а парите да влизат в специален държавен фонд. Всяко от заведенията, което е платило съответната сума, ще обозначава със стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Той ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място на витрините на заведението.

Все още има пробойна с е-картите за транспорт в София

В. Сега

Въпреки уверенията на Центъра за градска мобилност, че електронните карти за градски транспорт са непробиваеми, злоупотребите продължават да са възможни без почти никакви усилия, съобщи Медиапул.

В началото на август стана ясно, че пуснатото от дружеството мобилно приложение за закупуване на билет за градския транспорт на София позволява неограничен брой хора да ползват една и съща електронна дневна карта за цялата мрежа срещу 4 лв. След като от ЦГМ признаха, че има пробойна в системата и пускането й е тестово, в платформата soa.mpass.bg бе въведено ограничение да се влиза само от две мобилни устройства.

Въвеждат общи правила за онлайн регистрация на дружествата в Евросъюза

В. Стандарт

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди пакета за дружественото право, който съдържа две законодателни предложения. Едното е свързано с презграничните преобразувания, сливания и разделяния, а другото с въвеждането на общи правила за използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право.

"Въвеждането на такава система за целия Европейски съюз и въвеждането на максималния срок от 5 работни дни за регистрация на дружества ще бъде от голяма полза за малките и средни предприятия и ще подобри тяхната мобилност и конкурентоспособност", заяви българският евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, по време на провелата се дискусия.

Пускат уикенд винетка от Нова година

В. Монитор

Въвеждане на уикенд винетка, която да важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя, ще бъде въведена от Нова година. Цената й, както и на останалите винетки ще се определя от Министерски съвет по предложение на регионалния министър.

Вчера депутатите в транспортната комисия приеха промените в Закона за пътищата, които задължават шофьорите да посетят пунктовете за продажба и да заявят, че искат да „конвертират“ хартиената си винетка в електронна.

Нанков: Догодина започва строеж на тунел под Шипка

В. 24 часа

През 2019 г. трябва да стартира възлагането на тунела под връх Шипка с дължина 3220 метра”, каза регионалният министър в оставка Николай Нанков по време на парламентарния контрол. Той посочи, че до края на годината трябва да приключи обходът на трасето.

Регионалният министър уточни, че финансирането на проекта ще бъде със средства от държавния бюджет или чрез публично-частно партньорство. Нанков акцентира, че има интерес към проекта, и то не само от китайски компании, а и от други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
fallback