fallback

Преглед на печата за 27 август

08:13 | 27.08.18 г.

Трагедията с автобуса се оказа предизвестена В. Сега

Жестоката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, при която в събота загинаха 16 души, се оказа предизвестена трагедия. Инцидентът е резултат от верига проблеми, порочни практики, занижен контрол и безхаберие.

Месеци наред от МВР са алармирали пътната администрация, че в участъка стават много инциденти, защото пътят е с лошо сцепление, шофьорите губят контрол и навлизат в насрещното платно. Държавната администрация обаче не е била в състояние да накара изпълнителя - фирма "Трейс", от която по документи е приела пътя в отлично състояние, да направи гаранционен ремонт. Заради проблемната настилка ограничението на скоростта в участъка е било свалено на 40 км/ч. Шофьорът обаче не го е спазил - минал е оттам с 53 км/ч. Техническият преглед на катастрофиралия автобус на "Мобилус-5" ООД е изтекъл на 5 август, но повторен преглед не е направен. Освен това от дружеството не са изпълнили задължението си да информират автомобилната администрация за маршрута и детайлите на т.нар. случаен превоз, с който е проведена злополучната екскурзия до манастира "Седемте престола".

Кметът на Царево не се отказва от решението за Силистар В. Сега

Кметът на Царево Георги Лапчев не се отказва от решението, с което местният общински съвет даде зелена светлина за изработването на подробен устройствен план/план за застрояване на парцел от 22 дка в една от последните диви местности по Черноморието - Силистар. Това се разбра от изявленията на Лапчев през почивните дни, след като премиерът Бойко Борисов му разпореди да спре решението до "пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение".

Лапчев прибягна до обичайните клишета в такъв случай - че новината е фалшива и че е политическа заигравка на опозицията. Той обясни, че "изобщо не става въпрос за застрояване, а за допускане, за да може един проектант да започне да търси начин как един изчезнал във времето път отново да се появи – защото той е там на практика, но на документи го няма“. В докладната му пише, че изготвянето на ПУП/ план за застрояване на парцела се прави с цел "обособяване на две застроителни петна, между които да преминава обслужващ път", както и с цел промяна на предназначението на парцела от "ниско застрояване до 10 м" във "вилни сгради с височина до 5.5 м".

Почина любимият сенатор на Америка – Джон МакКейн В. Стандарт

Сенаторът републиканец Джон МакКейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял кандидат за президент на САЩ през 2008 г., е починал снощи на 81-годишна възраст. Това съобщи неговата канцелария, цитирана от световните агенции.

Сенаторът от Аризона се бореше с глиобластома - агресивна форма на мозъчен тумор, диагностицирана през юли 2017 г. В средата на април т.г. то бе подложен на операция заради чревна инфекция.

Гроздето удари 3,50 по пазарите, реколтата слаба заради дъждовете през юни В. Монитор

Между 2,50 и 3,50 лева продават търговците килограм грозде на дребно по пловдивските пазари. Стоката е българска, я хвалят продавачите, но пък за високата й тази година цена, обясняват, че е заради дъждовното лято. То докарало болестта мана по лозите и затова и добивът ще е по-малък от миналогодишния, предполагат производители.

Всеки шести служител в кол център работи от вкъщи В. Монитор

Всеки шести служител в кол център превръща дома си в работно място, или това означава около 15% от заетите в сектора. Това каза пред „Монитор“ Пламен Цеков, член на борда на Българската аутсорсинг асоциация. Според проучване на Евростат по-често жените избират да работят от вкъщи.

Компаниите пък предлагали на служителите си гъвкаво работно време, както и възможност да се трудят от вкъщи, защото това водело до по-висока ефективност и удовлетвореност. Продуктивността се дължи на липсата на странични фактори, които могат да отвлекат вниманието при работа в офис, анализира Цеков. Новата форма на труд започнала да набира все по-голяма популярност през последните 2 години.

500 хил. работници нужни в следващите 5 години В. 24 часа

500 хил. работници няма да достигат на бизнеса през следващите 5 години. Тази прогноза направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Само в автомобилният клъстер ще са нужни 45 хил. работници с техническо или средно образование.

“В момента има остър недостиг на инженерно-технически кадри - както квалифицирани работници, така и машинни и електроинженери, IT специалисти”, обясни Велев. Глад за квалифицирана работна ръка изпитват и чуждите инвеститори. Част от тях не могат да направят разширение на бизнеса си в България, защото нямат човешки ресурси. Това е причината те да инвестират в съседни страни. Една от най-търсените професии не само у нас, но и в Европа е инженерната. Проблемът пред бизнеса е не само количествен, но и качествен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 11.09.22 г.
fallback