fallback

Преглед на печата за 6 август

07:53 | 06.08.18 г.

И у нас започна дебат за пълна забрана на телефоните в училище

в. Сега

Забраната за носене на мобилни телефони в училище, която Франция въведе наскоро, предизвика дискусии дали режимът за използване на смартфоните в клас да не се затегне допълнително и у нас. В специална позиция от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поискаха промяна на училищния закон, в който да се вмени задължение за подписване на договор между образователната институция и семейството, който да включва изрична забрана за притежание и ползване на мобилен телефон в учебен час. Директори, учители и просветното министерство обаче акцентират на съществуващата и в момента забрана и по-скоро са против крайни мерки.

ЦИК нарушила 50 пъти изискването за машинно гласуване

в. Сега

Държавната администрация отново изпадна в обяснителен режим за пречките да въведе машинното гласуване. Миналата седмица стана известно, че съдът е постановил, че Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да въведе този вид вот до половин година. От ЦИК обаче обясниха, че не могат сами да преодолеят трудностите.  "Ако говорим за 12  500 машини, това са 60 тира с машини”, обясни Александър Андреев по Нова телевизия.  А колегата му Цветозар Томов коментира пред бТВ, че трябва да се променя отново Изборният кодекс.

Туристите питат най-често за правата си при закъснял полет

в. Монитор

Наши граждани и чужди туристи се вълнуват най-вече какви са правата при закъснял полет, както и какво да правим, ако куфарът ни се изгуби или бъде счупен по пътя. При проблеми по време на почивката си у нас или в чужбина туристите могат да получат помощ от Европейския потребителски център и от Комисията за защита на потребителите в зависимост от това дали търговецът е регистриран в България или в друга страна от Европейския съюз, посочи Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите, който се включи в изнесения щанд в Балчик.

2000 столичани си купили билет през телефона

в. Монитор

Над 2000 души са се възползвали от възможността да си закупят през телефона еднодневна или нощна карта за пътуване в градския транспорт в София, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Новата онлайн услуга бе пусната тестово на 12 юли и чрез нея столичани и гости на града могат да закупят еднодневна и нощна карта за всички линии през телефона си. Купуването на билета става през сайта на ЦГМ. След заплащането пътникът получава персонален QR код, като на всяка метростанция са поставени четци за сканиране на електронните кодове. До момента в платформата са се регистрирали 5636 потребители.

Няма и месец след като стартира нововъведението и вече се появиха хора, които успяха да измамят системата.

Искат 330 лева за тон пшеница

в. Стандарт

За 330 лева без ДДС се предлага тон хлебна пшеница на Софийската стокова борса. Търсенето обаче е на 300 лв./тон. При фуражната „ножицата" между котировките е отворена от 280 до 300 лв./тон. Фуражният ечемик се търси на 270 лв./тон, предлагането е на 300 лв./тон.

Август започна с повишение на цените при всички зърнени контракти по световните борси. Тенденцията беше ясна още в средата на миналия месец след песимистичния доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) за влошаване на перспективите пред зърнопроизводството и рязко намаляване на преходните наличности.

В понеделник отварят офертите за най-скъпия жп търг

в. 24 часа

Офертите за най-скъпия до момента железопътен участък в България - между Елин Пелин и Костенец, ще бъдат отворени в 10 часа в понеделник в сградата на Национална компания “Железопътна инфраструктура”, съобщиха от предприятието. Този търг, финансиран от Оперативна програма “Транспорт и инфраструктура” с 1,024 млрд. лв., бе обявен още в началото на 2017 г., но се натъкна на серия от обжалвания. Едното от тях бе от фирма с 0 лева приходи и никаква дейност, която претендираше, че поръчката е неизпълнима, тъй като никога у нас не е бил строен жп тунел, по-дълъг от 5 км, а в случая се възлага тунел с дължина 6,7 км. По-късно КЗК отхвърли жалбата, но решението ѝ бе обжалвано и окончателното отхвърляне от съда стана наскоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 06.08.18 г.
fallback