fallback

Преглед на печата за 3 август

08:08 | 03.08.18 г.

Община Пловдив си иска от държавата летището В. Сега

На днешната общинска сесия - последната преди ваканцията, с почти пълно мнозинство съветниците гласуваха за предложението на кмета на Пловдив летището край града да бъде преотстъпено от държавата на общината. Китайската компания, която спечели конкурса за концесията му, се отказа от договора и това е вторият неуспешен опит летището да бъде дадено за стопанисване по този начин. Според кмета на Пловдив Иван Тотев, общината е основен фактор във Фонда за развитие на летището и нейната подкрепа вече девет години прави възможна работата му. Идеята е държавата да преотстъпи дяловете си, както вече е направила със Свободната зона. По данни на общината, през летище Пловдив годишно минават над 100 000 пътника. Днешното предложение не е обвързващо, по- скоро заявява твърдо намеренията на общината, която в последния конкурс подкрепи проекта на консорциума между ТИЗ и ПИМК. Последната дума ще е на министъра на транспорта.

Десетки граждани чакаха с часове влак фантом на БДЖ В. Сега

За пореден случай на чиновническо безхаберие сигнализираха граждани вчера. Оказа се, че БДЖ са продали билети на десетки пътници, но не са пуснали влак, с който те да се придвижат. Пътуващите по линията Бургас - София с прекачване в Карлово вчера чакаха с часове на жегата, след като се оказа, че влакът Карлово - София, за който са си платили, липсва. Пред в. "Сега" пътници разказаха, че са разбрали за проблема едва след като напразно чакали влака за София в 13.25 ч. Десетки други хора се оказаха "увиснали" по цялото трасе - също с купени билети. Вчера на карловската гара официално било обявено единствено, че влакът е отменен. На пътниците било съобщено, че евентуално до вечерта може да мине друг влак по същата линия, но служителите на БДЖ не уточнили никакъв час. Затова част от хората не посмели да мръднат от гарата, за да не го изпуснат

САЩ наложиха санкции на турски министри по закона "Магнитски" В. Сега

САЩ наложиха санкции на 2-ма турски министри заради ареста на американския пастор Андрю Брънсън, обвинен във връзки с организации, определяни от Анкара като терористични, предаде Си Ен Ен. Вашингтон ще замрази авоари и имущество на турските министри на правосъдието Абдулхамит Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заради основната им роля при задържането на Брънсън. "Тези служители са начело на турски правителствени организации, отговорни за сериозни нарушения на човешките права, и попадат под юрисдикцията на изпълнителна заповед №13818 "Блокиране на имуществото на лица, замесени в сериозни злоупотреби с човешките права или корупция", основаваща се на глобалния закон "Магнитски"  на Министерството на финансите", се казва в съобщение, разпространено от американското ведомство.

2 млрд. лв. оборот се крият годишно с “пипнати” касови апарати В. 24 часа

2 милиарда лева оборот може да излезе на светло, ако спрат измамите с фискални устройства, пресметнаха за “24 часа” експерти. Заради зачестилите манипулации с устройствата за отчитане финансовият министър Владислав Горанов предложи за обществено обсъждане промени в наредбата за тях. От 30 до 70% от оборотите може да укрие търговец с фини манипулации на фискално устройство, дори да е вързано онлайн с НАП, установили инспекторите. 15-минутно прекъсване на онлайн връзката с данъчните се оказвало достатъчно, за да бъдат изтрити 1/3 от операциите. Прекъсването можело да стане с токов удар, засегнал само един обект. Което се случвало подозрително често, разказаха за “24 часа” данъчни инспектори.

Търсят работни позиции за хора с увреждания над 75% В. 24 часа

От 15-и август бюрата по труда започват да набират заявки от работодатели, които желаят да наемат на субсидирано работно място хора с над 75% увреждания. Схемата с европейско финансиране цели да постигне устойчива заетост за хората с увреждания. Малко над 13 хиляди са хората с увреждания в трудоспособна възраст, регистрирани в бюрата по труда. С 20 милиона лева от Оперативна програма "Човешки ресурси" се очаква работодателите да наемат хиляда от тях. Бизнесът ще получава парите за заплати на база минимални осигурителни прагове за 24 месеца.

Половината българи нямат пари за почивка това лято В. Стандарт

46 на сто от българите няма да имат възможност да почиват това лято, сочат данните от проучване на АФИС, направено в края на месец юли. Данните са от национално представително проучване на АФИС, осъществено в периода 20-25 юли т.г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Всеки четвърти българин, или малко над 24%, планира да почива през това лято. 12% са онези, които заявяват, че вече са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли.

Брекзит препрати бг студентите в Холандия В. Стандарт

Брекзит изигра лоша шега на английските университети, като масово препрати бг студентите в Холандия. Висшите училища в Страната на лалетата подходиха стратегически и намалиха наполовина таксите за всички кандидати от ЕС, като в същото време увеличиха програмите си на английски. В резултат само тази година холандските университети са приели с 20 на сто повече български студенти, отколкото през миналата. Нашенците вече ще плащат там само 1030 евро, вместо 2000 евро за първата година от обучението си.

Така Холандия се превръща в една от много търсените образователни дестинации в Европа, като се очаква тази година натам да заминат 1500 български студенти, сочат данните на фирма "Интеграл".Копирано от standartnews.com

Шефът на ДАМТН Петър Горновски: Очакваме много язовири да преминат под управлението на държавата

В. Монитор

Очакваме значителен брой язовири да преминат под управлението на държавата. Това заяви председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски по време на работна дискусия във връзка с промените в Закона за водите, с участието на заместник-кметове и общински представители, организирана от областния управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова. По думите му в момента представителите на местната власт правят анализ и разчети на финансовите си ресурси, защото язовирите се нуждаят от значителни инвестиции, за да бъдат в добро състояние.

В Девня още чакат 1 млн. лева от фалиралия завод „Полимери“ В. Монитор

Община Девня все още не може да си вземе близо 1 млн. лева от обявената в несъстоятелност печално известна фирма „Полимери“. Причината е, че от НАП са назначили обстоятелствена проверка на синдика на фалиралото предприятие, която още не е приключила, заяви кметът на общината Свилен Шитов. На сесия на местния парламент той посочи още, че администрацията е извършила проверки на девненските предприятия за декларираните от тях имоти, които подлежат на данъчно облагане. В тази връзка на проверените юридически лица е дадена възможност да коригират декларациите си по Закона за местните данъци и такси до септември, каза още Шитов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 10.09.22 г.
fallback