fallback

Преглед на печата за 27 юли

08:08 | 27.07.18 г.

Управляващите получават коз срещу Истанбулската конвенция В. Сега

България няма да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие - т.нар. Истанбулска конвенция. Това ще е резултатът от произнасянето на Конституционния съд, който се очаква в петък - 27 юли, да гласува, че конвенцията противоречи на основния ни закон, научи "Сега" от източници от съда.

Решението ще бъде взето с гласовете на 8 конституционни съдии. Останалите четирима не са съгласни с тезата на мнозинството и ще пишат особени мнения. Според запознати в мотивите фигурира, че конвенцията не съответства на конституцията, че понятията в нея са неясни, а при евентуалната й ратификация те биха надделели над тези в българското законодателство. Така се погазвал принципът на правовата държава.

При обсъждането на делото, по което докладчик е някогашният депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, са се изказали единствено хората, които подкрепят ратификацията на конвенцията, научи още "Сега". Заседанието е продължило едва час. Международният договор, приет в Истанбул на 11 май 2011 г., е подписан от страната ни през април 2016 г. В сила е дори в консервативни страни като Турция, Полша и Албания. Не са я ратифицирали все още Армения, Чехия, Унгария, Ирландия, Литва, Латвия, Лихтенщайн, Люксембург, Молдова, Словакия, Украйна и Великобритания. Русия и Азербайджан изобщо не са подписали конвенцията.

Две заменки прокара СОС на последното си заседание В. Сега

Столичният общински съвет размени два имота с инвеститори под формата на взаимни дарения. Единият придобит имот е в "Гео Милев", като вчерашният опит да се прокара решението беше пети. Теренът е на "Агора-Ин" на арх. Венцислав Дучев и е с площ 1527 кв. м. В момента там има градинка и детска площадка.  Причина общината да предложи замяна са протестите на граждани по повод намерения на собственика да строи. Той има разрешително за строеж отпреди 7 г. За да получи имота, общината ще дари в замяна два свои терена - единия на ул. "Русалийски проход" в "Лозенец" с площ 1059 кв. м и в кв. "Подуяне" с площ 630 кв. м. "Агора-Ин" трябва да доплати на общината и 505 хил. лв., тъй като получава по-голяма площ.

Махат напълно рекламите в историческия център на София В. Стандарт

Напълно премахваме рекламите в историческия център на града, обяви главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от Агенция Фокус. Той посочи, че промените в наредбата за рекламата са факт и това е една от добрите стъпки да се изчисти София. „Така че етажната собственост и собствениците на магазини на партерни етажи, собствениците на билбордове няма как да останат доволни, защото промяната е свързана с намаляване на рекламата, която агресивно нахлува в града. Естествено, възможностите за реклама остават – специално ако въпросът е за възможностите за саниране, но контролът ще бъде много по-голям дали реално ще има саниране, когато се разполага реклама върху даден блок", обясни той.

По-евтини заеми за хора с високи доходи В. 24 часа

Банките се опитват да привлекат за клиенти хора с високи доходи. Затова все по-често предлагат продукти, които са с по-изгодни условия за заможните българи. Месец юни се свързва с началото на летните отпуски и затова е с ниска активност при предлагането на нови кредити и депозити. През изминалия месец обаче, на пазара се появиха два нови кредита, първият от които е само за хора с високи доходи, а при втория с повишаването на заплатата лихвите намаляват. Една от банките започна да предлага нов промоционален потребителски кредит за клиенти с нетно трудово възнаграждение от минимум 3 хил. лв. При превод на работната заплата по сметка в банката лихвата по кредита за първата година е 4,4%. Минималната сума на заема е 30 хил. лв. лв., максималната е 70 хил. лв., а срокът на кредита е до 4 години. Лихвата по друг кредит на същата банка, предназначен за хора с доходи над 1400 лв., е по-висока. През юни друга банка започна да предлага кредит, лихвата по-който зависи от размера на осигурителния доход на клиента. За хора, осигуряващи се на максималния осигурителен доход от 2600 лв. лихвата е 4,1% за първата година. За хора с доход между 1400 лв. и 2600 лв. лихвата за първата година е 4,6%, а за по-ниски доходи лихвата нараства на 5,6%.

Бутат около 300 незаконни къщи в ромската махала в Пазарджик В. Монитор

Близо 300 незаконни къщи в ромския квартал“Изток“ в Пазарджик трябва да бъдат премахнати, тъй като са строени в нарушение на всякакви нормативни документи. От местната община вече са разпратили заповеди за доброволно събаряне на жилищните постройки, някои от които са двуетажни. Стопаните им обаче нямат никакво намерение да ги напускат и правят постъпки да им бъдат узаконени, въпреки че в повечето от къщите няма нито ток, нито вода, тъй като са издигнати в нарушение на градоустройствения план на града. Сградите са незаконни, разхвърляни са хаотично. Улици почти няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
fallback