fallback

Преглед на печата за 15 юни

08:05 | 15.06.18 г.

Зелената зона в София продължава да расте

в. Сега

"Зелените" места, за паркирането на които софиянци заплащат по 1 лв. на час, да се увеличат с 5500, предлагат четирима районни кметове - от кварталите "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и "Красно село". Решението за разширяване на "зелената зона" трябва да бъде взето от Столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност иска СОС да гласува промените в общинската наредба за организация на движението преди лятната ваканция, за да успеят те да влязат в сила от ноември.

Цветанов: Валентин Радев не трябва да подава оставка

в. Сега

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев не трябва да подава оставка, смята зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Виждам какво прави министър Радев, той се старае максимално, изисква много от професионалистите и те трябва да положат максималните усилия, за да може действително да отговорим на очакванията на обществото”, посочи Цветанов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според него вотът на недоверие срещу кабинета, който БСП смятат да внесат заради сектор „Сигурност”, е обречен на неуспех.

Ползваме повторно под 50% от строителните отпадъци

в. Монитор

Pод половината от строителните отпадъци у нас се рециклират. Това обяви по време на тематична конференция в София доц. Румяна Захариева от УАСГ. По думите й през 2015 г. официалната статистика е отчела 53%, но експертът смята, че не са били обхванати всички законни места за депонирането им или инсталации за оползотворяването им.

„97% от влаганите в строителството материали подлежат на рециклиране“, обясни доц. Захариева. „Още преди 10 години в Холандия, Германия и Дания делът на повторното им използване е достигнал 93 на сто. У нас най-голям източник на отпадъци е пътният сектор - 33%, следвано индустрията - 26%, разрушаването на сгради - 23%, и с по 3% - жп инфраструктурата и битовите ремонти и новото строителство - 12%, като в последния случай става дума основно за земни маси“, уточни експертът.

Земята и рентите в Добруджа – с най-високи цени в страната

в. Монитор

Средната цена на 1 декар земеделска земя в област Добрич през 2017 г. е достигнала 2 032 лв., съобщават от местния офис на ТСБ. Средната цена за страната е 872 лв. на декар.

Спрямо 2016 г., средната цена на земеделската земя в област Добрич се е увеличила с 26.8%  и продължава да бъде най-висока, в сравнение с останалите области. През 2017 година най-скъпо се е търгувала земята в района на община Добричка – 2 347 лева, следвана от Балчик – 2 126 лева и Шабла с цена от 1 977 лева. На четвърто място се подрежда земята в Каварненско, с цена от 1 936 лева, Генерал Тошево – 1922, Крушари – 1 551 лева и Тервел – 825 лева.

Цацаров с нова проверка за Колодрума

в. 24 часа

Складодържателите и получателите на нефт да нямат задължение за внесен капитал в размер на 3 000 000 лв. при искане за лиценз. Това предлага финансовият министър Владислав Горанов с препоръки за отпадане на част от текстове от закона за горивата, научи “24 часа”.

Със законопроекта се въвежда и изискване за минимален складов капацитет. Горанов посочва, че това също ще бъде в противоречие с европейското законодателство, защото представлява ограничение на свободата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
fallback