fallback

Преглед на печата за 9 юни

08:26 | 09.06.18 г.

Доверието на българите в демокрацията у нас спада В. Сега

През последните три години доверието на българските граждани в демокрацията е намаляло със 7 на сто, показва национално представително проучване, проведено от институт "Отворено общество" - София и огласено вчера. Негативната тенденция съвпада с периода на управление на второто и третото правителство на Бойко Борисов.

Всеки трети българин смята, че демокрацията не е най-добрата форма на управление на страната. 60% считат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на обикновените хора. Цели 76% отхвърлят твърдението, че законите в страната се прилагат еднакво за всички. Слабо е гражданското участие в обществения живот - четирима от всеки пет анкетирани заявяват, че не членуват в никакви обществени организации.

София отново променя приема в детските градини В. Сега

След недоволството на родители от недостига на места в детските ясли и градини в София зам.-кметът Тодор Чобанов предлага нови промени в наредбата за приема. Тя беше променена само преди 4 месеца, но доведе до намаление на местата за прием в много заведения. Сега се очертава следващият прием догодина отново да е с промени.

България остава на дъното по почасова заетост в ЕС В. Капитал Daily

България остава на дъното сред страните от ЕС по дял на населението, което работи на непълно работно време - едва 2.2% от хората между 15 и 64 г. са с почасова заетост. За сравнение, средното ниво в съюза е 19.4%, а най-висок е делът в Холандия, където всеки втори заема длъжност, която не изисква ангажираност 5 дни в седмицата по 8 часа.

По дефиницията на Международната организация на труда (МОТ) работата на непълно работно време представлява под 35 работни часа на седмица. Като цяло почасовата заетост е предпочитана сред хора, които имат домашни задължения като отглеждането на деца или грижи за близки. Така например по данни на МОТ жените заемат под 40% от всички работещи по света, но при почасовата заетост делът им е 57%. Хора, които искат да комбинират работа с образование или да си набавят допълнителни доходи, също се обръщат към длъжности на непълно работно време.

Надзорниците на НЗОК гласуваха за оставката на управителя Плочев В. Монитор

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса гласува единодушно да изпрати писмото на управителя Камен Плочев до Народното събрание, за да решат депутатите дали да го освободят от поста. Това съобщи говорителят на касата Багряна Маркова.

Миналата седмица Плочев изпрати писмо до надзорниците, в които ги уведомява, че се налага да продължи болният си с още три месеца. Според Закона за здравното осигуряване депутатите трябва да вземат решение дали да го освободят като управител и изберат ново лице на неговото място или не. Нормативният доктумент разпорежда при болнични повече от три месеца, управителят да уведоми надзора на касата, ако не може да се върне на работа. Камен Плочев е в отпуск по болест вече пети месец.

Изнасяме 7 пъти повече за Китай В. 24 часа

7 пъти е нараснал износът на България за Китай през последните 10 г., като азиатската страна се превръща във втори по големина експортен партньор извън ЕС. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на Третата министерска конференция за насърчаване на търговско- икономическото сътрудничество между Китай и държавите от ЦИЕ, която е в град Нинбо.

“Конференцията е изключително важна, защото тук всички колеги от Централна и Източна Европа казаха, че трябва да се отворят повече пазарите в Китай”, каза Караниколов пред “24 часа”. Това означава, че ще се отворят повече и за български стоки, надявам се, с висока добавена стойност, както и повече да се вложи в инфраструктурни проекти, допълни министърът. България ще е домакин на среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа. По този повод Караниколов съобщи, че на предстоящия форум в София ще има сериозни представители на китайския бизнес. Получихме и интересна покана - в Шанхай през ноември ще се прави за пръв път международно изложение и България ще участва на него, уточни министърът

Аутсорсинг индустрията връща младите хора в България В. 24 часа

"Аутсорсинг индустрията е тази, която връща младите хора в България, тъй като им дава възможности за развитие и им подсигурява добър стандарт на живот. Секторът се развива с изключително силни темпове и осигурява 3,6% от БВП на България. Само в софтуерния бизнес заетите са 23 хиляди." Това заяви във Варна при откриването на Петата годишна конференция на Българската аутсорсинг асоциация Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании.

"В България в момента има 3 стабилни локации - София, Варна и Пловдив. В Полша са 13 центъра, които подсигуряват над 290 000 работни места, а в Румъния са 9, със съответно 120 000 работни места. Целта ни е у нас да се развият между 4 и 7 центъра", обясни Димитров.

Ясни са кандидатите за председател наСофийския градски съд В. Труд

Двама кандидати влязоха в надпреварата за административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас – Софийски градски съд (СГС). Днес изтече срокът за подаване на документи за участие във втората процедура, пише “Правен свят”. В установения от закона срок документи са подали съдийте Алексей Трифонов и Евгени Георгиев.

Трифонов е работил в Софийски районен съд, Софийски градски съд, а към момента правораздава в наказателно отделение на Софийски апелативен съд (САС). През март 2017 година бе избран за заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

Евгени Георгиев бе кандидат за председател на СГС и в първата процедура, която се проведе на 13 март т.г., която обаче мина безуспешно. Негов съперник тогава бе Светлин Михайлов, но с 5 гласа “за” Георгиев, 2 гласа “за” Михайлов” и 7 гласа “против” и двамата кандидати съдебните кадровици не избраха никого за поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 30.08.22 г.
fallback