fallback

Преглед на печата за 8 юни

07:54 | 08.06.18 г.

Държавата ще плаща на лекари, за да останат у нас

в. Сега

От догодина по-голяма част от специализациите на лекарите ще бъдат плащани от държавата. Срещу това обаче те ще подписват договори, с които ще се задължават да останат у нас, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

И в момента държавата плаща по две минимални заплати на лекарите, които специализират дефицитни специалности като анестезиология, патология, педиатрия, спешна медицина, инфекциозни болести и неонатология. При останалите по-търсени специалности заплатите се плащат от болниците, където младите лекари специализират. Идеята е занапред да се разшири броят на специалностите, за които държавата ще плаща.

На българчетата ще им се наложи да учат по два чужди езика от ЕС

в. Сега

Европейската комисия провежда инициатива, според която всеки ученик от съюза трябва да научи поне два европейски езика освен майчиния си, стана ясно от думи на зам.-министъра на образованието Деница Сачева. "Всяко европейско дете трябва да може да говори поне още два езика освен своя майчин. Това ще залегне в образователните системи на страните членки", каза тя. Изявлението бе направено във Варна, в рамките на изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС. 

Съдебно решение може да отприщи лавина от искове за обезщетения за вложители на КТБ

в. Сега

Становище на Съда на ЕС, дадено по повод на фалита на КТБ, може да отприщи лавина от дела срещу БНБ, задето е забавила изплащането на депозитите на клиентите след затварянето на закъсалата банка през лятото на 2014 г.

Вчера стана ясно, че генералният адвокат на съда в Люксембург се е произнесъл в полза на вложител в КТБ, който претендира да бъде обезщетен за претърпени щети. Делото е заведено от Николай Кантарев във Варненския административен съд, който е отправил запитване до Евросъда по казуса, тъй като ищецът твърди, че е нарушена евродиректива.

ДНСК започва проверки на 100 обекта в Слънчев бряг

в. Монитор

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започва да проверява от понеделник над 100 обекта в к.к. Слънчев бряг. Проверката е разпоредена от строителният министър Николай Нанков, съобщи самият той пред медии.

Инспекторите тръгват след като вицепремиера Валери Симеонов е подал сигнал на 1 юни. Във входирания списък са 117 обекта, които според вицепремиерът са категоризирани като преместваеми обекти, а реално са строежи. Срокът на проверката е до 15 юни на трите плажа на курорта - Северен, Централен и Южен, уточни министър Нанков.

НС дава зелена светлина за превъоръжаването на армията

в. Монитор

НС ще гласува днес два от проектите за модернизация на армията. Вчера депутатите обсъждаха близо час и половина параметрите им, но в крайна сметка гласуването остана за петък сутринта.

Проектите предвиждат купуване на поне 8 изтребителя и 150 единици бронирана бойна техника на обща стойност близо 3,3 млрд. лв. Плановете на МО са да поиска 12 оферти за закупуване на изтребители от 7 различни държави, като преобладават тези за американския F-16, който е и най-продаваният боен самолет в света, претърпял множество модернизации и отговарящ изцяло на предварително заложените от страната ни критерии.

Българи и чужденци пръснаха 1 млрд. лв. по луксозни хотели

в. Монитор

Българи и чужденци са пръснали почти 1 млрд. лв., за да нощуват в луксозни хотели у нас. Оказва се, че все по-сериозен дял от туристите в България избират места за настаняване, предлагащи висококачествени услуги. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на третия международен Hotel&Tourism investment forum.

Край на бележките за недостигащ стаж за пенсия

в. Стандарт

Внасянето на осигурителни вноски за недостигащ стаж при пенсиониране ще се установява служебно, без да е необходимо представянето на съответните платежни документи от гражданите. Такива промени предвижда наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която кабинетът прие на своето заседание. Нужните данни ще се вземат от информационната система на Националния осигурителен институт (НОИ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 03.09.22 г.
fallback