fallback

Преглед на печата за 4 юни

07:58 | 04.06.18 г.

Онлайн бизнесът ще бъде контролиран от нова агенция

в. Сега

Доставчиците на цифрови услуги ще бъдат задължени да предоставят при поискване цялата информацията, която е необходима за оценка на собствената им мрежова и информационна сигурност, включително поверителни данни.  Това се предлага в новия проектозакон за киберсигурност, който е внесен от кабинета в деловодството на парламента. Ако бъде приет, държавата ще следи всички е-доставчици, сайтовете за търговия, онлайн търсачките и облачните услуги.  Е-бизнесът ще трябва да отстранява всеки пропуск, който му бъде посочен, и това вероятно ще доведе до разходи. При неизпълнение или липса на съдействие законът предвижда глоби до 25 хил. лв.  Нова държавна агенция ще контролира съдържанието в интернет, като ще поддържа регистър с огромен масив от лични и чувствителни данни за потребителите, пише още в закона. Освен че се разширяват правомощията на новата държавна агенция "Електронно управление", към премиера ще бъде създаден и Съвет по киберсигурност.

Синдиците на КТБ вече подновяват заличени обезпечения

в. Сега

Синдиците на КТБ вече са започнали да подновяват обезпечения по заеми, които са били заличени от квесторите след поставянето на банката под специален надзор. Справка в отчета им за април показва, че в службите по вписванията са внесени 4 молби за обявяване за нищожни на отписани ипотеки. От фалиралата банка отговориха на въпрос на в. "Сега", че по част от подадените молби заличените ипотеки са подновени, а по други все още се чака решение на съдията по вписванията.

Мярката стана възможна след последните промени в Закона за банковата несъстоятелност от март т.г. Те позволяват също така да се развалят прихващания и сделки, сключвани след 20 юни 2014 г. - датата, когато КТБ бе поставена под специален надзор.

Гражданският сектор боледува от хронична липса на средства

в. Сега

Хроничните финансови проблеми тормозят в най-голяма степен българския неправителствен сектор. Това показва докладът за състоянието на гражданското общество в ЕС и Русия за 2017 г., публикуван от мрежата "Граждански форум ЕС-Русия".  Изследваните в него държави са Нидерландия, Италия, Литва, България и Русия. В нашата страна проучването е обхванало 77 организации. Към юли 2017 г. регистрираните НПО в България са 14 840. От тях 12 565 са сдружения, 2145 са фондации, 67 са филиали на чуждестранни НПО, а 63 - на български. 

Круизите се връщат по българските пристанища

в. Стандарт

Големите круизни компании проявяват интерес отново да включат в маршрутите си черноморските пристанища, след като през последните години избягват региона, заради геополитическата обстановка. Това стана ясно след среща на кмета на Варна Иван Портних с президента на Асоциацията на Средиземноморските пристанища за круизи (Medcruise) Айрам Диаз Пастор.

„Круизната индустрия преживява златна ера, а през следващите години се очаква да бъдат построени 109 нови кораба, които ще бъдат пуснати на вода до 2037 гoдина", обяви Пастор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 04.09.22 г.
fallback