fallback

Преглед на печата за 5 май

09:55 | 05.05.18 г.

В България токът е по-скъп, отколкото в Германия и Дания

в. Сега

Богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави. Най-евтина е електроенергията в скандинавските държави и в Германия. Най-скъпо е в Италия, Гърция и Португалия. България е в златната среда, но плаща повече от водещите страни, както и от бързо развиващите се прибалтийски членки на ЕС. Причините за това са неразвитият пазар, липсата на реална конкуренция и свързаност на енергийните системи. Това показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия.

Отпушват обществените поръчки със закон

в. Монитор

Безкрайното обжалване на обществени поръчки ще бъде спряно с промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които бяха внесени от депутати от ГЕРБ в парламента. Така народните представители изпълниха заръката на премиера Бойко Борисов, които смята, че обжалванията на търговете са саботажи срещу държавата.

С промените се ограничават фирмите, които имат право да обжалват обществените поръчки, като се въвежда и отговорност за причинени вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване. С предложенията сега се предвижда жалбоподателят да докаже, че е "заинтересовано лице". Той ще трябва да представи доказателства как му е бил засегнат интересът. В противен случай жалбата му не само няма да се разглежда, но от него може да бъде потърсена и отговорност по реда на процесуалния кодекс и да се наложи да плаща големи глоби.

По-ниски цени на зеленчуците преди Гергьовден

в. Монитор

По-евтини плодове и зеленчуци ще купуваме около Гергьовден. През последните години наблюдаваме успокояване на пазара преди празниците, коментира Ваня Зидарова, началник отдел "Информационно обслужване" към Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Летните температури през април и в началото на май се отразиха в производството и развитието на зеленчуците и плодовете. По данни на комисията, за разлика от обичайната тенденция около празници, сезонните продукти да поскъпват, тази година такава тенденция няма. Въпреки това експертите съветват потребителите да бъдат внимателни при избора си на продукти за празничната трапеза, защото част от тях са вносни. 

Нотариусите ще проверяват автоматично за платен данък при сделки с коли

в. Стандарт

Министерството на финансите е в процес на реализация на допълване на услугата на МВР за обмен на данни с нотариусите, които ще имат възможност да извършват автоматична проверка за платен местен данък при извършване на сделка за превозно средство. Това каза финансовият министър Владислав Горанов.

Той посочи, че компетентните органи и други правоимащи лица вече могат да изискват и получават служебно по електронен път от НАП, Агенцията "Митници" и общините информация за наличие или липса на задължение на лицата. Освен това при извършване на периодични прегледи за техническа изправност на моторните превозни средства се регламентира възможността за проверка за платен данък върху превозното средство.

Кинтекс изнесе оръжия за 180 млн. долара за Индия и Алжир

в. Труд

Военна продукция за близо 180 млн. долара изнесе Кинтекс за Индия и Алжир през 2017 г. Износът на специална продукция през годината може да се определи като много успешен, осъществен в условията на повишена конкуренция, пише в доклад за дейността на компанията.

През 2017 г. Приходите на Кинтекс от продажби  на стоки със специално предназначение са на стойност 322,6 млн. лева, което е ръст с 304% спрямо 2016 година. В резултат печалбата на компанията нараства с 1332% до 16,485 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 11.09.22 г.
fallback