fallback

Преглед на печата за 18 април

08:08 | 18.04.18 г.

Калфин сред фаворитите за шеф на ОЛАФ В. Сега

Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщи Дир бг. Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) класира на първо място избраника на Европейската народна партия (ЕНП) финландеца Виле Итала с 13 гласа, а на второ е Калфин - с 11 гласа. Двамата стигат до последната фаза на конкурса, като първоначално кандидатите бяха 70.

Европейският съюз търси наследник за позицията на досегашния шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер. Ивайло Калфин е бивш член на Европарламента от групата на социалистите и демократите и разчита на тяхната подкрепа, както и на подкрепата на българското правителство. Калфин е и експредседател на комисията за бюджетен контрол в ЕП, както и бивш вицепремиер и социален министър във второто правителство на Бойко Борисов като представител на подкрепящата го в началото партия АБВ. Той заяви, че има по-добра експертиза от своя конкурент - бивш министър на вътрешните работи на Финландия, заради по-големия си опит при контролиране бюджета на европейските институции.

МОСВ пак задейства плана за застрояване на Синеморец и Резово В. Сега

Нови 83 хектара от природен парк Странджа да бъдат застроени, предвиждат промени в общия устройствен план на община Царево, съобщава "Медиапул". Екоминистерството е публикувало на сайта си доклад за оценка на въздействието върху защитени зони на изменението на плана и до 4 май приема мотивирани становища по него.
 
Според измененията най-драстично се увеличават зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната ивица на общината (22%). Сред жители на Синеморец вече има недоволство. Причината – отново се посяга на едно от малкото места по българското Черноморие, които все още са пощадени от презастрояване. Най-скандално за тях е предвиденото застрояване на местността "Поляните", откъдето се разкрива невероятна гледка към морския бряг и устието на река Велека.

България подкрепи УНИЦЕФ за равен достъп до качествено образование за децата В. Стандарт

България и УНИЦЕФ споделят обща позиция за необходимостта от постигането на устойчивост в образователния процес на всички деца, както и за гарантирането на приобщаващо образование за децата с увреждания. Около това са се обединили държавният глава Румен Радев и Афшан Кан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия по време на среща на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Двамата са обсъдили приоритетните области за партньорство, определени в Програмата на УНИЦЕФ за България в периода 2018 - 2022 г., които ще фокусират съвместните усилия в ранното детско развитие и системата за публична грижа за деца, приобщаващото предучилищно и училищно образование, превенцията на насилието, защита на жертвите и достъп до правосъдие за всички деца, насърчаването на правата на детето в България и по света.

Пишат нова наредба за сградната инсталация В. Монитор

"Работна група в Министерството на енергетиката обсъжда промени в енергийното законодателство за такса сградна инсталация", заяви енергийният министър Теменужка Петкова по повод съдебно решение за отмяна на такса сградна инсталация. В групата влизат потребителски организации, както и представители на браншовите организации. "Надявам се с общи усилия да успеем да постигнем едни промени в Закона за eнергетиката в частта за Топлоснабдяване, които да бъдат изцяло съобразени с европейските изисквания и изцяло в интерес на българските потребители", обясни министърът.
 
Редакцията на нормативната уредба е започнала още преди тричленен състав на ВАС да отменени формулата от Методиката към Наредба 16-334 за топлоснабдяването, чрез която се изчислява количеството топлинна енергия, излъчена от сградната инсталация в многофамилна сграда.

Опасен 20% ръст на заеми за имоти, продават по 411 на ден В. 24 часа

Цените на имотите не показват признаци на укротяване, не намалява и ръстът на отпуснатите ипотечни кредити. “За първите два месеца на годината отчитаме 20% увеличение на заемите за имоти. Данните за март още не са готови, но със сигурност ще покажат същата цифра”, каза пред “24 часа” председателт на Асоциацията на консултантите в ипотечното кредитиране Тихомир Тошев. Той предположи, че върху силния ръст на ипотечното кредитиране за януари е оказал влияние фактът, че част от тези заеми са били отпуснати преди Нова година по време на промоциите на банките. Но това не обяснява защо същият ръст продължава и през февруари и март.
 
Тошев бе прогнозирал миналата година, че през 2018 ръстът на новоотпуснатите жилищни кредити ще се свие до 10%, но сега казва, че сам е изненадан от резултатите. Той отбеляза, че този пазар на практика се развива само в десетте най-големи града, като половината от отпуснатите заеми са в столицата. Активността е силна също във Варна, Пловдив и Бургас, следвани от Стара Загора, Благоевград, Русе и Велико Търново.

Осветяват най-рисковите участъци отмагистралите В. Труд

Най-рисковите участъци от магистралите и скоростните пътища ще бъдат осветени през нощта. Това заяви един от авторите на нова наредба за проектиране на шосета доц. д-р инж. Румен Миланов за „Труд“. Стационарни осветителни тела няма да бъдат поставяни край целите трасета, обясни Миланов, който е и преподавател в транспортния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Осветени обаче ще бъдат пътните възли на магистралите и скоростните отсечки, както и кръстовищата на първокласните пътища. Това ще става след икономическа обосновка, пише в проекта на новата наредба.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
fallback