fallback

Преглед на печата за 12 април

08:12 | 12.04.18 г.

Бойко Коцев влиза в управата на Международната банка за икономическо сътрудничество В. Сега

Доскорошният посланик на България в Москва Бойко Коцев влиза в управата на Международната банка за икономическо сътрудничество. Правителството одобри днес кандидатурата на Коцев за член на Управителния съвет на банката с мандат до пет години. Коцев освободи посланическото място на 5 април, като на негово място бе назначен президентският секретар Атанас Кръстин.

Бойко Коцев е с богата дипломатическа биография и притежава широка експертиза, авторитет и професионално признание в областта на международните отношения, съобщиха от правителствената пресслужба. В качеството си на член на УС на МБИС представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни.

Компанията за метали "Хъс" влиза в производството на химикали В. Капитал Daily

Пловдивската компания "Хъс", която миналата година купи активите на неработещия завод "Полимери" в Девня, планира да направи химическо производство на площадката в града. Това става ясно от подадено инвестиционно предложение във варненската регионална екоинспекция. Съобщението е донякъде изненадващо, тъй като компанията се занимава основно с търговия с метали, макар че от няколко години навлезе по-активно и в производството на метални изделия. Химическото производство обаче е изцяло нова дейност за дружеството. От "Хъс" не бяха открити за коментар.

ПРОМЯНА: Трудов договор за 4 часа на ден В. Стандарт

Заетите по т. нар. еднодневни трудови договори ще могат да работят и да се осигуряват не само в продължение на осем, но и на четири часа в рамките на един ден. Тази промяна ще стане възможна с внесеното предложение за поправка в Кодекса на труда, чието разглеждане в комисии и в пленарна зала ще започне в най-скоро време, съобщи народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Подкрепа за предложението вече са дали работодатели, наемащи лица за краткосрочна селскостопанска работа, отбеляза зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика. По този начин се отговаря на потребностите на селскостопанските работници, тъй като за някои култури като роза, лавандула не е необходима осемчасова заетост. Тяхното прибиране става в рамките на няколко часа на ден и по този начин се създават затруднения на работниците и техните работодатели. Целта на промяната е осигуряване на гъвкавост и облекчаване условията при сключване на договорите.

Узаконяват строежи с 30% глоба от цената В. Стандарт

Незаконен строеж да се узаконява, след като се плати глоба в размер на 30% от стойността му. Това предлагат с промени в Закона за устройство на територията група депутати от ГЕРБ. Те обаче настояват, че това не е амнистия, защото промените няма да важат за всички постройки.

Каква е стойността на имота, който ще бъде узаконен, ще се определя от кмета на общината или упълномощено от него лице по методика, издадена от регионалния министър. Измененията се отнасят само за строежи от четвърта и пета категория и не предвиждат от тях да се възползат големи постройки или небостъргачи. По този начин кметовете ще избегнат морални проблеми, свързани при събарянето на обитаеми къщи, тъй като често това е единствено жилище на потърпевшите, мотивират се вносителите на промените. Идеята за тях идва около година и половина преди местните избори през 2019 г.

Еврокомисар: Няма нарушения в парк “Пирин” В. 24 часа

Европейската комисия няма основания да предприема каквито и да било действия по отношение на Национален парк “Пирин”, защото не е открила нарушения на европейското законодателство. Това заяви по БНТ Кармену Вела, европейски комисар по околната среда, морското дело и риболова. Коментарът му бе във връзка с промяната на плана за управление на парка, предприета от правителството в края на миналата година, и предстоящото изграждане на втори лифт. Вела каза, че комисията ще следи в бъдеще какво се прави в парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 07.09.22 г.
fallback