fallback

Преглед на печата за 5 април

08:15 | 05.04.18 г.

Съдиите: Парламентът да контролира антикорупционния шеф

в. Сега

Съдиите призоваха парламентът да използва правото си да контролира шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Поводът са обвиненията му към Софийския градски съд, който спря делото за конфискация на 2.2 млрд. лв. от шефа на фалиралата КТБ Цветан Василев, семейството му и свързани с него дружества и прати въпроси по закона за конфискация до Съда на Европейския съюз. 

София намалява глобите за гратисчии в градския транспорт

в. Сега

След едномесечно умуване как точно да изглеждат промените в наредбата за превоз на пътници в градския транспорт в София в сряда председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков представи финалния им вариант, който общинарите трябва да гласуват днес.

Една от най-големите промени е, че най-после от общината смятат да синхронизират глобите за пътниците без превозни документи със законовите изисквания. Така глобата за нередовен пътник, който не иска да я плати на място, става 50 лв. (сега тя е 200 лв.), а глобата, която може да се плати на място - 30 лв. (сега тя е 40 лв.).

Парламентът одобри мерки срещу домашното насилие

в. Сега

Затягане на мерките срещу домашното насилие, предвидени в Наказателния кодекс, одобри вчера парламентът на първо четене по предложение на БСП. Социалистите внесоха поправките с аргумента, че законодателното засилване на борбата с насилието в семейството е по-добрият вариант от ратифицирането на т.нар. Истанбулска конвенция. Предложенията им получиха подкрепата на 152-ма депутати, включително на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Законопроектът предвижда умишлена средна телесна повреда, причинена от роднина, да се третира като престъпление от общ характер, а не частен, както досега. Това означава, че ако пострадалият внесе жалба срещу насилника, вече няма да може да я оттегли. Освен това по образуваното наказателно дело срещу деянието ще може да се води досъдебно производство, т.е. прокуратурата и разследващите органи ще могат да събират доказателства за престъплението.

Изнасяме 12 млн. литра вино за Китай

в. Монитор

Български производители ще доставят за китайския пазар 12 млн. литра българско вино през следващите 5 години. Рамков договор за това е подписан след дълги преговори от страна на Съюза на производителите на вина с китайска компания за внос на храни и напитки. Това обяви Галина Нифору, председател на браншовата организация по време на форум в София.

С падането на митата върху вноса на стоки в САЩ се отваря възможност за България и други износители на вино да се възползват и да пренасочат вниманието си към Китай, посочи Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното. 95% от виното, което се продава в страната е българско, посочи той.

Близо 8000 българи зарязали университета

в. Монитор

Близо 8 хиляди млади българи или около 3,4 на сто от всички български студенти, са напуснали по различни причини висшето си образование през 2016 г. Това сочат данни от анализ на Евростат за младите европейци, напуснали следването си през въпросния период, предаде БТА.

Като основна причина за напускане на системата на висшето образование, според европейската статистика, се отчита незаинтересоваността на младежите да учат, както и желанието им да работят - около 25% или всеки четвърти прекъснал висшето си образование, както у нас, така и в ЕС.

Според данни на НСИ за въпросния период, у нас в системата на висшето образование са се обучавали общо около 231 хиляди души, като от тях 31 хиляди са били в частни висши училища. През 2016 г. са завършили различни степени на висшето си образование 60 383 души, от които 23 хиляди мъже и над 37 хиляди жени.

Борисов разпореди на Цачева оставки на шефове на затворите

в. Стандарт

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място, министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев.

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция „Охрана" към Министерство на правосъдието. Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите относно бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 10.09.22 г.
fallback