fallback

Преглед на печата за 31 март

08:35 | 31.03.18 г.

По 240 лева на година за SOS в колата

В. 24 часа

Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА) обяви, че считано от 31 март, автомобилните компании ще оборудват всички свои коли, които излизат от конвейера, със системата за автоматично известяване на спешна помощ в случай на сериозен пътен инцидент. Вграденият SOS бутон за електронната система еCall при катастрофа ще се свързва директно с тел. 112 и ще подава точните координати къде е станал инцидентът.

Подаването на сигнал до спешния телефон се активира при задействане на някои от специалните краш сензори в колата и при отваряне на въздушните възглавници. Според прогнозите системата ще спаси 2500 човешки живота в ЕС за година. Модерният “ангел-хранител” няма да повиши цената на новите автомобили, но на практика няма да е безплатен. И в момента много производители предлагат услугата и в момента, но тя е свързана с абонамент, защото към системата трябва да има сим карта. Обикновено това струва на клиентите около 20 лева на месец.

Започнаха броженията срещу новия закон за София

В. Сега

Вместо да сложат спирачки на безразборното строителство в София, новите промени в закона за устройството на Столичната община ще постигнат точно обратното, защото с тях отпадат ред ограничения пред застрояването на зелени площи, предупредиха общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров и лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев. С приетите преди ден текстове се дава възможност общинският съвет да преотрежда терени за озеленяване в терени за застрояване, ако не са заложени като зелени площи в общия устройствен план. Според Тодоров и Кадиев това ще отвори за застрояване 90% от междублоковите пространства в София, а досега законът е забранявал подобно преотреждане. Отваря се и още една вратичка за унищожаване на зелени площи - 10% от тях ще могат да се застроят почти без ограничение с "временни постройки". Досега строителство на тези терени можеше да има само за съоръжения на техническата инфраструктура, поддържане на зелената система, спортно-атракционни дейности и детски площадки и за обслужване на посетителите. През годините контролните органи са показали, че имат "широки" схващания какво е временна постройка - за такива минаваха и масивни хотели по морето.

Поредeн проект за социални жилища бе спрян след протести

В. Сега

Горна Оряховица стана поредният град, който се отказа от строителство на социални жилища по европейската програма "Региони в растеж". Причината е недоволство на жители на квартал 89, където се планираше да бъдат изградени 30 апартамента на стойност малко над 2 млн. лв. Наредбата, която регламентира инициативата, трябваше да бъде окончателно одобрена от общинския съвет на заседание вчера, но бе предварително извадена от дневния ред. Председателят на местния парламент Даниел Костадинов съобщи пред "Сега", че проектът е спрян "за доста дълго време". По подобен начин преди 3-4 години бяха преустановени градежи във Варна, Русе, Бургас и на други места. В най-големия морски град проектът за "социален блок" куриозно бе местен из кварталите, за да се избегнат протести, но те все се появяваха.

ВЕИ фирми оспориха промените в енергийния закон

В. Сега

Част от ВЕИ фирмите, обединени в Асоциация свободен енергиен пазар, разкритикуваха предложените промени в Закона за енергетика. Те бяха внесени в Народното събрание от ГЕРБ и предвиждат централите с мощност над 4 мегавата да излязат на свободния пазар. Разликата между пазарната и преференциалната цена ще се покрива с премии, определяни всяка година от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предвиждат още промените.

С тях се въвеждат и мерки към некоректните търговци, които пропускат плащането на таксата "задължение към обществото" към НЕК. Заради появилите се през последната една година проблеми с неплатени от някои търговци вноски "задължение към обществото" се въвежда изискване за предоставяне на банкова гаранция или депозит в полза на фонд "Сигурност", който евентуално може да я усвои и преведе към НЕК.

Земеделските петролни складове–без гаранция

В. Труд

Земеделските обекти да не представят обезпечение от 20 000 лева банкова гаранция, а удостоверение за базите им да се дава безплатно. Това обсъдиха на срещата с министър-председателя Бойко Борисов представители на няколко земеделски асоциации, съобщи пред „Труд” Емил Димитров-Ревизоро.

Същото важи и за камионите, превозващи горива.

При тях премиерът е разпоредил Автомобилната администрация (ДАИ), МВР и КФН да обменят информация в увеличен на 8 месеца – до Нова година. На срещата станало ясно, че земеделците не са третирани като търговци и всички обезпечения по директивата на закона не важат за земеделци и производители, защото те касаят търговците на едро.

До края на 2020 г. пускат газопровод между Симитли и Банско

В. Монитор

До края на 2020 г. се планира да бъде пуснат в експлоатация газопроводът Симитли - Разлог - Банско, като проектът е приоритетен за правителството. Това заяви днес в НС по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос на народни представители от ГЕРБ. „Работи се активно за неговата реализация“, посочи тя. „Към момента се изготвя доклад за ОВОС. Подготвено е задание за разработване на подробен устройствен план. Планирано е разрешението за строеж да бъде получено през март 2019 г., а в края на 2020 г. се предвижда строежът да бъде въведен в експлоатация“, каза министърът и добави, че изграждането на газопровода ще даде техническа възможност за потенциална газификация и на селищата Баня и Добринище.

Пет компании с интерес за бизнес в Русе

В. Монитор

Пет компании са подали инвестиционни запитвания от началото на годината за индустриални терени в Русе и областта, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол вчера. Три от тях са германски - от автомобилната, опаковъчната и печатарската индустрии и от производството на асансьори и ескалатори. Четвърта компания е от Кипър и е от хранителната индустрия. Последното инвестиционно запитване за Русе е от началото на март от българското представителство на шведска автомобилна компания. Ръководството на зоната е предложило конкретни терени на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 27.08.22 г.
fallback