fallback

Преглед на печата за 6 февруари

08:16 | 06.02.18 г.

За неизпълнена търговска сделка ще се влиза в затвора в. Сега

Промени в Наказателния кодекс (НК), предлагани от правителството и внесени в парламента, могат да развържат ръцете на прокуратурата и да доведат до присъди и влизане в затвора на всеки търговец, който не изпълни свое задължение по договор. За това алармира ръководителят на катедрата по наказателноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет и бивш шеф на парламента проф. Пламен Панайотов.

Ще бъдат засегнати ръководителите - управители и директори, на около 400 хил. фирми и над 40 хил. неправителствени организации, включително шефове на болници. Досега при неизпълнение на договор недоволната страна може да съди другата за неизпълнение или обезщетение по гражданските закони. Идеята на управляващите обаче е да се носи наказателна отговорност и признатите за виновни да имат качеството на престъпници.

Депутатите спешиха закона за бързо изграждане на е-мрежи под страх от глоби в. Сега

Под заплахата от жестоки глоби от Брюксел парламентът най-сетне се разбърза да приеме закон, който ще направи прокарването на мрежи за интернет, телевизия и т.н. по-лесно и по-евтино и едновременно с това ще ограничи честото разкопаване на улици за полагане и ремонти на различни тръби и кабели.

От миналата седмица проектозаконът за електронните съобщителни мрежи скоростно се придвижва по комисиите в Народното събрание, за да може да влезе в пленарната зала и най-сетне да бъде одобрен на второ четене. Той отлежава в парламента от миналото лято, а трябваше отдавна да е в сила, за да влезе страната ни в крак с правилата на ЕС в тази област. Преди дни Европейската комисия обяви, че дава България на съд именно защото не прилага Директивата от 2014 г. за намаляване на разходите за бързо изграждане на съобщителни мрежи. Това е последната фаза на наказателната процедура, започнала още през 2016 г. Сега ЕК настоява Съдът на ЕС да наложи на държавата нарушител глоба в размер на 22 226 евро (приблизително 44 000 лева) за всеки ден неспазване на евродирективата.

Бизнесът иска оставката на енергийния министър в. Стандарт

Три работодателски организации поискаха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Бизнесът смята, че енергийният шеф не се справя с проблемите в сектора и не провежда реформи.

По-ниски комисиони в банки, ако сме в чужбина в. Стандарт

От началото на годината гражданите на държавите членки в Европейския съюз ще плащат по-малко на банките, ако решат да пазаруват с карта в друга държава от ЕС.

Ще плащат по-малко и ако теглят пари от банкомат там. Това предвижда нова евродиректива, влязла в сила от този месец.

Друга важна промяна, която засяга и българските граждани, е вменяването на задължение към банките задължително да възстановяват пари на хора, които са загубили пари от сметките си заради клониране на банкова карта, хакване на банковата сметка, съобщава economic.

38% от руските чиновници питат за имот в България в. Монитор

Около 38% от чиновниците в Русия, решили да инвестират в апартамент зад граница, основно за да го дават под наем, биха предпочели България, сочат анкети на руските сайтове за недвижими имоти.

Пред нас в същата категория е единствено Черна гора, получила 42% от предпочитанията на участвалите в запитването. След нас обаче са Австрия, Франция и Гърция. Според брокери причината са по-ниските цени в България и по-малките разходи за поддръжка на имота. Общо делът на руснаците, проявили интерес към недвижимост в чужбина, е около една пета от всички анкетирани. Братушките с по-стабилен бизнес предпочитат да купуват имоти в Австрия, Чехия, Франция и Черно гора, а мениджърите от най-високото ниво на управлението на фирмите - в Тайланд, Великобритания, Португалия, Хърватия и Кипър. Интересното е, че само 4% от запитаните руски знаменитости от шоубизнеса са проявили интерес за покупка на имот в чужбина, като са дали гласа си основно за Италия и Гърция.

Над 4250 деца чакат за ясла или градина в София в. Монитор

Недостиг от около 4250 места има в столичните детски градини и ясли. Това съобщи за „Монитор“ шефката на дирекция „Образование“ към Столична община Мария Минчева. 4200 са чакащите деца са ясла, а в градините не достигат 50 места. Минчева, обясни, че реално чакащите за детска градини били повече – около 300. Това обаче се дължало не на липсата на места, а на желанията на родителите за конкретно учебно заведение. Сред районите с най-голям недостиг на места са „Триадица“, „Красно село“, и „Лозенец“. Тези данни са били изнесени днес пред комисията по образование към Столичния общински съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
fallback