fallback

Преглед на печата за 12 януари

08:00 | 12.01.18 г.

Нови групи бежанци напират към България от Турция

в. Сега

Нова бежанска вълна от Турция застрашава България и Гърция. В турския град Одрин вчера бяха заловени 75 души при опит да се прехвърлят нелегално в България и Гърция, като ден преди това броят им бе 160, предаде кореспондентът на БГНЕС. При контролна акция на съвместни екипи от гранични войски, жандармерия и пехотна механизирана бригада в района на Ипсала и две села са открити десетки мигранти от Сирия, Палестина, Афганистан, Мароко, Пакистан и Иран. След проверките всички са предадени на одринската дирекция по миграцията. Специализираната част към командването на пехотата под името "Гранични орли" отчете, че за м.г. само на граничната бразда с България и Гърция са спрени, заловени и върнати 20 014 бегълци. 

И "Теленор" намали неустойките при предсрочно прекратени договори

в. Сега

И третият от големите мобилни оператори у нас - "Теленор", намалява от утре неустойките при предсрочно прекратяване на договори за частни лица. "Виваком" и "Мтел" направиха това отдавна, но след настоятелна намеса и дълги преговори с Комисията за защита на потребителите.

Клиентите на "Теленор", които искат да прекратят срочни договори, ще дължат неустойка в размер на три стандартни месечни такси, независимо от срока на договора (12 или 24 месеца). Това обаче не означава, че във всички случаи клиентът ще се измъкне само с три такси и най-вероятно много малко хора ще могат да се възползват от новото правило. Уловката е, че операторът си запазва правото да получи обратно част от отстъпките, които е направил.

По 210 фирми регистрираме на ден, закриваме по 3 на час

в. Монитор

По 210 нови фирми се регистрират у нас всеки работен ден, а закриваме по около 3 на час. Това сочат данни на Агенцията по вписванията за първите 11 месеца на миналата година, предоставени на „Монитор“. За периода в страната са били вписани документите за учредяването на над 52 хиляди дружества. Пререгистрация е била направена на 111 фирми, а други 5432 са били заличени.

Информацията на агенцията сочи още, че за последните 5 години най-често започваме нов бизнес през март. Така е било през 2012 г., когато през третия месец на година са били вписани 5664 нови търговци, март следващата година е с 4962 вписвания, а през 2016 - с 5414 регистрации на нов бизнес.

Заличиха думата „инвалид“ от законодателството

в. Монитор

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавните такси, чрез които думата „инвалид“ отпада от законодателството. Промените бяха внесени от БСП и единодушно подкрепени от 138 народни представители. Съгласно направените промени думата „инвалид“ ще бъде заменена със словосъчетанието „лица с увреждания“. Това налага промяната на девет закона. Според вносителите на законопроекта думата „инвалид“ носи негативен заряд и с отпадането ѝ ще се направи положителна крачка към социалното приобщаване на хората с увреждания.

Перперикон оживява в туристически център

в. Стандарт

3D модел на Перперикон ще пренася туристите хилядолетия назад във времето, разказвайки им историята на Скалния град на траките. Това ще е голямата атракция в новия Туристически информационен център, който започва да се изгражда в подножието на уникалната културно-историческа атракция. Това съобщиха вчера археологът на обекта проф. Николай Овчаров и кметът на Кърджали Хасан Азис. Посетителският център ще бъде изграден по проект „Древните Родопи и Егея – Културен коридор в подкрепа на развитието на региона", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция България 2014 - 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 10.09.22 г.
fallback