fallback

Преглед на печата за 5 януари

08:27 | 05.01.18 г.

Сепаратистка идея разбуни Северозапада в. Сега

Нестандартна форма на протест разбуни Северозападна България. Подобно на богатата Каталуния, граждани от най-бедния регион у нас и в Европа обявиха желанието си за автономия и евентуално присъединяване към Румъния, ако съседите оттатък Дунава ги искат. Идеята тръгва като на шега от социалните мрежи, разказва местното издание "Конкурент". Зад нея обаче стоят съвсем сериозни критики към властта и опит да се привлече вниманието към проблемите на хората.

Инициаторите на идеята Видин, Враца и Монтана да се отцепят от България в момента събират подписи за референдум, на който да се реши въпросът за автономията на региона. Сред причините за сепаратистките настроения са корупцията и нереформираната правна система в България, обясни Борислав Каменов от Враца пред Нова тв. В сравнение с нас съседна Румъния много по-успешно се бори с корупцията, изтъкна той.

БАН оряза 2/3 от доклада за "Белене" в. Сега

Месец след като получи разрешение от Българския енергиен холдинг да публикува доклада за нуждата от АЕЦ "Белене", БАН най-накрая пусна анализа, но в значително съкратен вариант. При представянето на доклада бе казано, че е около 1000 страници. В сряда вечерта академията публикува малко над 300 страници, а скри останалите, защото ставало дума за "чувствителна" информация, която съдържа търговска тайна.

В резултат публикуваните части от доклада изобилстват от публично достъпна информация като статистически справки от НСИ, Евростат, енергийния регулатор и др. за сметка на по-важната информация, свързана с прогнозите за АЕЦ "Белене". Става ясно обаче, че проектът не би могъл да се реализира без участието на държавата - нещо, което правителството засега отрича.

Сребърните десетолевки поскъпнаха до 500 лева в интернет в. Сега

Часове след като БНБ обяви, че възпоменателните монети от 10 лева, посветени на българското европредседателство, вече са изкупени, в интернет се развихри вторична търговия.

В сайта OLX металната десетолевка се предлага на цени от 200 лв. нагоре. Един от продавачите предлага монети на промоция - две за 950 лв. или три за 1300 лева. Част от обявите вече са изтекли, което означава, че са се намерили купувачи.

МОСВ дава лъвския пай от "Околна среда 2014-2020 г." за канализация в. Стандарт

Около 67% от бюджета на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." са насочени към ВиК инфраструктура, обяви Цонка Дрянкова, главен директор, главна Дирекция "Оперативна програма околна среда", пред Фокус.

Тя коментира, че ще се инвестира в мерки, насочени към осигуряване на допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци и по специално на биоразградими отпадъци. „Също така ще се реализира и т.нар. трета фаза от интегрираната система за управление на отпадъците на Столичната община, един доста сложен проект, чието изпълнение и реализация започнаха по време на предишния програмен период. По отношение на биоразнообразието, фокусът е установяване на структури за управление на мрежата Натура 2000, укрепване на техния капацитет, както и реализацията на консервационни мерки за опазване на биологичното разнообразие.

Перник се готви за рекордна Сурва в. Стандарт

По вече утвърдена над половинвековна традиция през януари всичко в Перник е Сурва. Сега предстои 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри. Световноизвестният пернишки фест отново ще събере в града в последните почивни дни на януари многобройна армия маскирани чудовища и още по-многочислена публика. Всяка година фестът подобрява собствените си рекорди, но сега организаторите очакват да бъдат надминати всички достигнати предни години нива. До момента са подадени заявки за общо близо 7 400 участника.

Групите със сурвакари и мечкари от Пернишко ще са 45 с близо 4 000 участника, от които 880 са деца. От страната маскирани като кукери, бабугери, джамалари, старци и както по друг начин се наричат по своите краища, ще са 59 групи с около 3 000 участника. От чужбина се очакват 17 групи от 8 държави – Испания , Италия Сърбия, Македония, Албания, Словения, Португалия, Румъния с над 420 участници.

1 млн. лв. глоби отнесли бензиностанциите в. Монитор

Над 1 млн. лева глоби са отнесли бензиностанциите и газостанциите през изминалата 2017 г. Това каза Васил Ненчев, главен директор на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Общо направените проверки пък са 1047. Той допълни, че инспекторите са взели 1274 проби, като 724 от тях са били от дизелово гориво, 539 от автомобилен бензин и 11 от други течни горива.

„Проверките са установили 71 несъответствия при качеството на горива и 14 отклонения за съдържание на био компонент в тях“, каза още Ненчев. По думите му за периода на миналата година са спрени от разпространение на пазара общо 300 хил. литра некачествено течно гориво - 100 хил. автомобилен бензин и 200 хил. гориво за дизелови двигатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 30.08.22 г.
fallback