fallback

Преглед на печата за 5 декември

07:49 | 05.12.17 г.

Държавата тихомълком се опитва да промени концесията за златото в Челопеч В. Капитал Daily

Министерството на енергетиката ще направи опит да промени концесията за добив на медно-златни руди от находище "Челопеч", като целта е да увеличи концесионното възнаграждение, което операторът "Дънди прешъс металс Челопеч" плаща на държавата. За целта ведомството търси консултант, който да направи анализ на концесията и да предложи вариант за промяна на договора. В момента "Дънди прешъс металс Челопеч" плаща на държавата 1.5% от стойността на металите в добитата руда. Самата промяна беше препоръчана в доклад на Сметната палата след извършен одит за периода 2011-2013 г.

Общинският фонд "Солидарност" се провали В. Сега

Фонд "Солидарност", който бе учреден към Националното сдружение на общинитe (НСОРБ) с цел да подпомага местните власти при бедствия, се оказа неработеща идея. Такава е равносметката две години и половина след създаването му. Проверка на "Сега" показа, че макар за този период да се случиха доста наводнения и кризисни ситуации, нито някой е търсил пари от фонда, нито той е предоставял. Изключението е община Хитрино, на която бе предложена малка сума след влаковата катастрофа, макар да не е член на фонда.

Бизнесът се обяви срещу идеите за ревизия на приватизацията В. Сега

Асоциацията на работодателските организации излезе с остра декларация срещу заявеното от представители на управляващата коалиция намерение за ревизия на приватизационните сделки от 1992 г. насам. Депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" обявиха наскоро, че обсъждат промени в конституцията и Наказателния кодекс, с които да се премахне давностният срок за престъпления, извършени в хода на раздържавяването у нас.

С 8 млн. лв. ремонтират път на шест десетилетия в Монтана В. Монитор

До средата на годината ще приключи ремонтът на пътя Превала – Бели мел – Монтана. С над 8 млн. лв. се ремонтират три участъка от пътя с обща дължина 27 км. Това стана ясно по време на инспекцията, която зам.министърът на регионалното развитие Валентин Йовев е направил в региона, съобщиха от ресорното министерство. Пътят е един от най-старите на територията на Областно пътно управление Монтана. Изграден е преди повече от 60 години, през периода 1956 - 1959 г. Обслужва 21 населени места, в общо 6 общини в областите Видин и Монтана. Това е и най-краткият път от Видин за София през Белоградчик, поемайки част от трафика от Дунав мост 2.

Изпращат фалшиви фактури от името на "Енерго про" В. Труд

Енерго-про информира, че са регистрирани фалшиви съобщения по електронна поща, които по външен вид наподобяват изпращаните до клиентите на компанията електронни фактури. Тези съобщения нямат нищо общо с Енерго-про.

15-вековна църква връща славата на Мелник В. Стандарт

Вече над година уникална църква в Мелник е магнит за туристите. Храмът „Света Параскева" /"Света Петка"/, който бе осветен от Неврокопския митрополит Серафим миналата година, е на 15 века и бе възстановен след повече от 100 години. В светата обител пак се палят свещи и се молят за здраве хиляди миряни от страната и чужбина. Тя възкръсна буквално от пепелта като птицата Феникс. В олтара й се съхраняват мощите на трима светци – на Преподобната света Параскева, на свети Климент Охридски и на свети Пантелеймон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
fallback