fallback

Преглед на печата за 4 декември

08:04 | 04.12.17 г.

Кандидат-купувачът на "ЧЕЗ България" - "Фючър енерджи", излиза от пазара на ток

в. Сapital daily

Само месец след като "Фючър енерджи", заедно с индийски партньор подаде най-високата оферта за закупуване на активите на ЧЕЗ-България, енергийният търговец изненадващо изпадна в неплатежоспособност. В края на миналата седмица той е поискал от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) незабавно да бъде отстранен от пазара на електрическа енергия в България. От публичния регистър на търговските участници, регистрирани като координатори на стандартни балансиращи групи, се вижда, че "Фючър енерджи", която е била вписана в него още през 1 май 2013 г., ще излезе от пазара на ток в 00:00 часа на 2 декември.

Предприемаческата среда се подобрява, но България още е на дъното в Европа

в. Сapital daily

България е третата страна в света и втората в Европа по подобрение на индикаторите си за предприемачество през последната година. Макар като цяло да остава в средата на класацията, показателите й значително се повишават, с което се изкачва с 13 позиции в Глобалния предприемачески индекс на GEDI (Глобалния институт за развитие на предприемачеството) и заема 69-а позиция от общо 137 държави. В Европа обаче е по-близо до дъното. Най-голям прогрес страната прави по индикаторите за иновации и умения за стартиране на бизнес.

Всички органи за контрол са се провалили с КТБ

в. Сега

"Корпоративна търговска банка е проблем от такова естество, от такъв мащаб и на такова ниво, че нито една система за контрол, която е под най-високото (политическо) ниво, не може да се справи с него. Можем да наричаме модела с различни имена, но това, което трябва да търсим, е проблемът с върховенството на закона и проблемът с корупцията. Това е фундаменталният проблем на България, който ние 27 години не адресираме." 

Горчивият извод е на асоциация "Прозрачност без граници". Той се основава на обширното проучване "Оценка на системата за почтеност в банковия сектор в България", което анализира поведението на всички институции, призвани да контролират банковия сектор, в периода 2009-2014 г. Изследването е провокирано от гръмотевичния фалит на КТБ.

Бездействието на парламента спасява чиновници с конфликт на интереси

в. Сега

Кметове, общински съветници, данъчни шефове, зам.-министри и други висши чиновници масово се отървават от глоба за конфликт на интереси, показа проверка на "Сега". Заради непълния си състав Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) вече над 4 г. не успява да вземе решения по сигнали, когато има разногласие между членовете й. Затова в такива случаи се изчаква и преписките се прекратяват по давност, потвърдиха от комисията в отговор на въпроси на "Сега". Органът, финансиран щедро от данъкоплатците, трябва да е крайъгълен камък на бъдещата антикорупционна мегаагенция. 

Над 7 млрд. евро са необходими за нови пътища и жп проекти

в. Монитор

В модерни пътища и железопътни проекти трябва да бъдат инвестирани над 7,3 млрд. евро за периода 2021-2030 г., обяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов по време на конференция по темата, цитиран от пресцентъра на ведомството. 4,7 млрд. евро ще са необходими за изграждане на направленията от основната мрежа, а 2,6 млрд. евро – за широкообхватната. „За да реализираме всички приоритетни железопътни проекти трябва да осигурим финансиране в размер на 2,6 млрд. евро, а значително по-голяма е цифрата за пътния сектор – над 3,7 млрд. евро“, е посочил той.

Туризмът дава 60% от парите в Банско

в. Стандарт

Във връзка с дебатите около развитието на зимния туризъм в Банско, ИПИ публикува свой анализ, който е изготвен за ползване от местната власт и се нарича "Икономическия профил на община Банско". Анализът не се фокусира единствено върху зимния туризъм в Банско, а се опитва да представи цялата картина и перспективите пред региона.

Икономиката на община Банско претърпява сериозна трансформация в периода след последната икономическа криза, се посочва в анализа на ИПИ. По последни данни над 60% от икономиката на общината е концентрирана в туризма, т.е. в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство" и „Спорт, култура и развлечения". Около 47% от заетите в нефинансовите предприятия също попадат в тези дейности, което на практика показва огромното значението на туризма за общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
fallback