fallback

Преглед на печата за 13 ноември

07:59 | 13.11.17 г.

Държавата ще си поиска обратно БМФ по съдебен път в. Капитал Daily

Дни след като Върховният касационен съд отмени спорното арбитражно решение, което позволяваше на собственика на Български морски флот Кирил Домусчиев да не изпълнява клаузите по договора и му спестяваше неустойки за 55 млн. лева, вицепремиерът Валери Симеонов отново обяви, че държавата ще иска да си върне собствеността в компанията. Пред радио Варна той каза, че държавата ще си иска по съдебен ред връщането на дружеството. "Ще оспорим в съда договора за приватизация на БМФ, а ако оспорването мине, сделката ще бъде призната за незаконна", обяви Симеонов. Именно той направи публичен казуса с БМФ и стана причина да бъде оспорено и отменено решението на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, който през април обяви, че компанията на Домусчиев не дължи неустойки от 55 млн. лв. за неизпълнение на задължения по договора за приватизация на БМФ, тъй като икономическата криза му е попречила.

Fashion Days очаква двойни продажби в България за Черния петък в. Капитал Daily

Близо двойно повече продажби очаква да направи платформата за модни продукти Fashion Days в България за Черния петък тази година. Прогнозите на компанията, която вече е част от румънската eMag, са продажбите да скочат с 90% спрямо миналогодишните нива, като по този начин стигнат близо 2 млн. евро (4 млн. лв.). Като цяло краят на ноември е най-силният период за онлайн търговеца, чиито годишни приходи са от порядъка на 24 млн. лв.

Новото тази година ще е, че Fashion Days ще предложи специални оферти като диамантени бижута и луксозни аксесоари от известни премиум брандове за продажба онлайн. Самият Черен петък пък ще започне ден по-рано - на 23 ноември в България, за потребителите на мобилното приложение.

Роднини на жертвите от Бисер спечелиха дела за половин милион в. Сега

Пострадалите при наводнението в с. Бисер започнаха да печелят дела срещу община Харманли - двама души вече са получили обезщетения от общо 570 хил. лв. на първа инстанция. В електронното деловодство на Софийския градски съд се вижда, че става дума за мъже, загубили родителите си в стихията. Още около 30 дела, заведени от близките на пострадалите, са висящи.

Хасковското село Бисер беше пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. Исковете на пострадалите и наследниците на загиналите са срещу Министерството на отбраната и общината в Харманли, между които тече спор за собствеността на съоръжението. Съдиите и по двете приключили дела - Катерина Енчева и Светослав Василев, приемат, че МО не е собственик и че не е доказано, че съоръжението му е предоставено за ползване.

Властта ще дава безлихвени кредити на собственици на ценни сгради в. Сега

Собственици на сгради - паметници на културата, които не могат да ги поддържат, да получават от държавата безлихвени или нисколихвени заеми. Около тази идея умуват в Министерството на културата, където експерти подготвят цял пакет от промени в Закона за културното наследство. "Санкционният режим е важен, но само с него нищо не може да се постигне", заяви в интервю за "Сега" министърът на културата Боил Банов. По думите му държавата и общините трябва да мотивират собствениците на сгради с национално значение първо да ги ремонтират и след това да ги поддържат. Той припомни, че една от големите трудности е да се открият собствениците на тези имоти, някои от които се водят на множество наследници. "Не може да се очаква в нашата млада демокрация, когато по време на социализма се бетонираше, в толкова кратък срок да си решим всичките проблеми. Няма как да се случи", добави Банов.

ДАНС си поръчва хляб, гурме и танци в. Сега

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е обявила търг, чрез който да си организира работни вечери и обеди в София и в страната, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. Поръчката е на стойност 120 170 лв. без ДДС.

Агентите от контраразузнаването са написали подробни изисквания за менюто и организацията на мероприятията им. Уточнено е, че кухнята трябва да е няколко вида - българска, европейска и гурме. Освен това в изискванията към изпълнителите е записано, че при нужда трябва да се организира "традиционното посрещане на гостите на входа на заведението" с "хляб, сол, мед и т.н." Друго специално изискване е "при официални случаи да се представи програма, съдържаща автентични народни и фолклорни обичаи, традиции, танци и др."

През 2018 г. печелим 1,19 млрд. от членството в ЕС в. Стандарт

България ще спечели 1,193 млрд. лв. през 2018 г. от членството си в ЕС. Очакваните средства, които хазната ще получи от ЕС през следващата година са 2,327 млрд. лв., става ясно от проекта на бюджет за 2018 г., който предстои да бъде гласуван в парламента на второ четене. В същото време вноската ни в бюджета на ЕС се изчислява на 1,133 млрд. лв. Така държавата ще получи от ЕС 1,193 млрд. лв. повече отколкото ще даде. Това са близо три пъти повече пари от очакваната нетна печалба от членството ни в ЕС за настоящата година. Вноската ни в ЕС за 2017 г. е 939 млн. лв., а за цялата година се очаква да получим от ЕС 1,368 млрд. лв. Така крайният положителен резултат за страната ни от членството в ЕС за тази година е само 430 млн. лв.

86 млн. плати БДЖ на кредиторите си в. Стандарт

86 млн. лв. изплати "Холдинг БДЖ" на банките кредиторки от началото на годината досега, научи "Стандарт". Други 42 млн. лв. БДЖ преведе на НАП за погасяване на стари дългове. Така най-големият проблем на холдинга остават задълженията му към т. нар. "облигационери", които към 31 октомври са около 132 млн. лв. Отделно БДЖ дължи и още 31 млн. лв. на германския кредитор KfW, с когото през юни 2016 г. беше подписано споразумение за разсрочване до края на февруари догодина.

Пробутват ни китайски стоки през ЕС сайтове фантоми в. Монитор

Пробутват ни китайски стоки през фалшиви европейски сайтове. За подобна практика съобщиха пред „Монитор“ от Европейския потребителски център (ЕПЦ),. Оказва се, че напоследък все повече зачестяват случаите на опарени българи, които са се подмамили по ниски цени. Най-често поръчките са за спортни обувки и различни уреди като прахосмукачки, скутери и колела. В повечето случаи потребителите заплащат поръчката, но не получават стоката и остават с празни ръце. Така след като разберат, че са се хванали на въдицата, сънародниците ни разбират, че са станали жертва на поредната измамна схема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 07.09.22 г.
fallback