fallback

Преглед на печата за 2 октомври

07:52 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Минималната пенсия вече е 200 лв. В. Сега

От този месец минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 200 лв. Очаква се увеличените суми да се изплащат от 9 октомври. 824 хил. пенсионери ще получат различно увеличение, като средната сума е 17 лв. Освен хората на минимална пенсия, скокът касае и вдовишките добавки, инвалидните пенсии и наследствените, тъй като те са вързани с нея.

Прокуратурата сключва сделка по всяко трето съдебно дело В. Сега

Всяко трето дело, което прокуратурата внася в съда, е предложение за сделка. 13.5% от внесените актове са за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба. Така едва 53.1% от делата влизат в съда като обвинителни актове, т.е. се гледат по общия ред и изискват усилия от държавното обвинение за доказване на вината.

Онколекарства за 30 млн. лв. отиват на боклука В.Труд

Годишно онколекарства за около 30 млн. лв. отиват на боклука. Става въпрос за скъпоструващи медикаменти, съхранявани във флакони, остатъчните количества от които се хвърлят след отваряне. Причината е, че в България, за разлика от повечето европейски държави и САЩ, не е въведен механизъм за многократно използване на онкопрепарати – т.нар. затворени системи за инжекционно приложение на лекарства.

Philip Morris отварят собствени магазини в България В. Капитал Daily

Най-голямата световна цигарена компания Philip Morris ще отвори в България в началото на ноември собствени магазини. В тях ще се продават новите бездимни тютюневи продукти на компанията с бранда IQOS и HEETS. Става въпрос за продукт от тютюн, който гори след електронагравяне, не отделя пепел и дим и според осем клинични проучвания е много по-безвреден от цигарите. Навлизането в страната стана възможно, след като Народното събрание прие нова регламентация и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи изделия. В Румъния продуктите на компанията са достъпни от ноември 2015 г., верига от магазини има и в Гърция.

120 души на месец дирят изчезнал стаж В. Монитор

Всеки месец около 120 човека търсят липсващия им по документи стаж за пенсия. Това показва проверка на „Монитор“ сред консултантски фирми. „Най-големият проблем, с който се сблъскват поне 10 мои клиенти месечно, е липсата на архив на предприятието, в което са работили, за да докажат осигурителния си стаж за пенсия“, обясни пред „Монитор“ пенсионният консултант Стефан Колев. Загубата на трудова книжка, липса на подпис и печат от някогашния работодател са сред честите причини за „дупка“ в трудовото досие на кандидатите за заслужена почивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
fallback