fallback

Преглед на печата за 21 август

08:02 | 21.08.17 г.

"Монбат" преговаря да купи завод за акумулатори в Тунис

в. Сapital daily

Българската компания "Монбат" преговаря за закупуването на завод за акумулатори в Тунис, става ясно от съобщение до Българска фондова борса-София. Новината идва по-малко от два месеца след като дружеството придоби две германски компании за литиево-йонни батерии - Gaia Akkumulatorenwerke и EAS Germany.

В съобщението до борсата се казва, че на 16 август "Монбат" АД е подписала писмо за намерение с основните акционери на публичното дружество от акумулаторния бизнес в Тунис Assad за покупката на мажоритарния дял от капитала на компанията. Окончателното решение за придобиване ще бъде взето след извършване на дю дилиджънс (финансовото и правно състояние на компанията), който се очаква да приключи в края на ноември тази година. Сключването на сделката зависи от окончателното решение на страните, както и от одобрението от съответните институции на капиталовите пазари, в случай че такова е необходимо.

Община Хитрино е похарчила едва 1/6 от парите за възстановяване

в. Сега

Повече от осем месеца след трагедията в Хитрино възстановяването на селото все още е мираж. Пострадалите хора живеят във фургони, а от обещаните нови къщи няма готова нито една. Общинската инфраструктура - пътища, водопроводи, сгради, не е ремонтирана. Общината е успяла да усвои около 1/6 от получените от държавата и от даренията пари - 2.123 млн. лв. от общо близо 12 млн.лв. Това става ясно от отчета на кмета Нуридин Исмаил, който не обяснява защо се бави усвояването на парите и възстановяването на селото. 

И граждани могат да подават културни проекти за европредседателството

в. Сега

Граждани, фирми и организации ще могат да подават проекти за културната програма, която ще съпътства българското председателство на ЕС. Това става ясно от условията за кандидатстване, одобрени от ръководството на национален фонд "Култура" миналата седмица. Общо сумата е 1.65 млн. лв. Процедурата за подаване на проектни предложения стартира на 18 август и ще продължи до 2 октомври.

Шанс нямат проекти, свързани с партии, както и с чествания на конкретно лице. Финансиране няма да получат и кандидати, които вече са получавали държавни или европейски средства. Няма да бъдат одобрявани дейности с неуредени авторски права, както и такива, които нарушават човешките права, подбуждат към дискриминация, създават негативни стереотипи, предполагат конфликт на интереси и др.

Наливат 25 млн. eвро в БГ затворите

в. Монитор

Над 25 млн. евро се очаква да бъдат отпуснати за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите и за реинтеграция на лишените от свобода по Норвежкия финансов механизъм в следващите 5 г., съобщиха от Министерство на правосъдието. Предстои изграждането на нов затвор в Кремиковци, ремонт на арести и затвори, както и създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, които са в края на изтърпяване на наказанието.

Бум на бързи кредити за море

в. Стандарт

Българи, живеещи и работещи в чужбина, са измислили нов начин за дълга лятна почивка на родното Черноморие като теглят бързи заеми.

Те се завръщали от странство в родината и с българската си лична карта теглели суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използвали ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщали на работа зад граница. Някои "забравяли" да погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезвали от полезрението на кредитодателите.

"Засега имаме около 200 случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция. Надяваме се, че след като получат заплатите си, ще тръгнат да си връщат заемите", заявиха от небанковите кредитни дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
fallback