fallback

Преглед на печата за 10 август

08:24 | 10.08.17 г.

Притокът от мигранти се е стопил с 80% в. Сега

Близо 80% по-малко мигранти е заловило МВР през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, сочи статистиката му. От началото на годината до края на юни са задържани 1461 души. За същия период на миналата година арестуваните са 7134. Едновременно с това се отчита, че бежанските лагери са почти празни. Към 3 август там са настанени 1513 души, което значи, че капацитетът е запълнен 29%. В арестите на дирекция "Миграция" към МВР има 490 души при общ капацитет от 940 места.

Въпреки сериозно намалелия брой на мигрантите все още по-голямата част от арестуваните са във вътрешността на страната, а не на границата, показват данните. Общо 827 от всички 1461 задържани са намерени, след като са преминали границата, на която има ограда и стотици полицаи. Броят им е значително намалял в сравнение с близо 2600-те арестувани през миналия юни, но тенденцията е ясна - голяма част от незаконните се хващат едва след като са влезли у нас. Най-много незаконно влезли има от Афганистан - 145 души през юни.

Правен спор държи ниски глобите за краден ток в. Сега

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се оказа "с вързани ръце" за въвеждането на по-строги санкции за крадците на ток. А председателят на регулатора Иван Иванов обясни, че проблемът няма да се реши само с вдигане на наказанията и че доставчиците на услугата сами трябва да вземат мерки.

ЕРП-тата от години се оплакват, че незаконното прикачване към мрежата и манипулирането на електромерите придобиват все по-застрашителни размери, а преди дни от ЧЕЗ обявиха, че само за 6 месеца са хванали 3800 случая на незаконно ползване на еленергия. Проблемът е, че по сегашните правила, ако бъдат разкрити, измамниците се таксуват само за 3 месеца назад, и то по тарифа, която е по-ниска от цената за коректните потребители. "Дотаксуването" се изчислява по формула и излиза около 6 стотинки на киловатчас, докато лоялните клиенти плащат по 13-15 ст. за киловатчас.

Жалби временно спряха два жп търга за 1.4 млрд. лв. в. Капитал Daily

След като преди малко повече от месец най-после Национална компания "Железопътна инфраструктура" обяви два от дългоочакваните си търгове, сега те са временно спрени заради жалби.

Дружествата "Инженеринг груп 04" и "Интерпром" са блокирали двете големи поръчки за модернизация на жп участъците Елин Пелин - Костенец и Костенец - Септември. Първата е сред най-големите инфраструктурни поръчки, обявени през последните години - 1 млрд. лв., а втората е за малко над 361 млн. лв.

КЗК с поредно решение срещу Марешки в. Капитал Daily

След като получи решение за глоба от половин милион лева за нелоялна конкуренция и няколко отказа по негови жалби в сектора на горивата, бизнесменът, а сега и политик и заместник-председател на парламента Веселин Марешки, вече има поредно решение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пак по въпроса с нелоялната конкуренция във фармацията. Решението показва втори случай, в който фирми на бизнесмена и неговото семейство, които са собственици на един от най-големите складове за търговия на едро и най-голямата верига аптеки в България с 400 обекта, директно се жалят неоснователно от конкурентите си пред КЗК или пък пишат становища срещу тях, по които КЗК започва разследвания.

Пенсионират хартиения дневник в клас в. Монитор

Край на задължителния хартиен дневник предвиждат промени на просветното министерство, които влизат в сила от учебната 2018-2019 година. Директорите ще имат право да използват само електронен дневник, без да се налага да го водят паралелно с традиционния книжен вариант. Новите правила са разписани в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование.

Електронните дневници ще са част от националната електронна и информационна система за предучилищното и училищното образование, обясни пред „Монитор“ шефът на дирекция „Учебници и училищна документация“ Пенка Иванова. Тя уточни, че идеята е всички школа да разполагат с електронен дневник, ако обаче в някои учебни заведения това е невъзможно да се случи през 2018 г. по технически причини, те ще продължат да използват хартиените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
fallback