fallback

Преглед на печата за 13 юли

07:46 | 13.07.17 г.

Пореден кадър на ВМА ще ръководи в здравния сектор В. Сега

Специалистът по инфекциозни болести и полковник от Военна болница проф. Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ за управител на здравната каса. Той е предложен от здравния министър Николай Петров. "Министърът ни представи кандидатурата на професора като човек, който е академичен, доказан професионалист, със сериозен управленски опит и със значителен потенциал да въвежда ред в организациите, в които работи", мотивира решението на депутатите да приемат кандидатурата шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Ректорът на СУ иска още стимули за приоритетните специалности В. Сега

От обявяването на дадени професионални направления за приоритетни не е имало голяма полза. За да стимулира интереса на младите към тях държавата трябва да подпомага тези специалности чрез стипендии за студентите, смята ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. М.г. кабинетът определи за приоритетни 32 професионални направления, важни за икономиката ни, но страдащи от недостиг на кандидати. В списъка попаднаха специалности като педагогика, теория и управление на образованието, природни науки, математика, информатика и компютърни науки, машинно инженерство, електротехника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, животновъдство и др.

Държавната банка ББР се мести от финансовия министър към икономическия В. Капитал Daily

Правителството реши Българската банка за развитие (ББР) да се прехвърли от Министерството на финансите към икономическото министерство като орган, упражняващ правата на държавата в банката. Мотивът е, че Министерството на икономиката отговаря за малките и средните фирми и за подкрепата в експортната им дейност. Това се случва чрез промяна в Закона за ББР, като трябва да се одобри на две четения от парламента. Подобен опит беше направен и при предишното правителство на ГЕРБ, но проектът не бе приет на второ четене от депутатите.

400 000 работници живеят с по 314 лв. В. Монитор

400 000 работници преживяват с до 314 лв. на месец, показват данни на синдикатите. Това означава, че 7,8% от трудещите се у нас попадат в графата „бедни“, въпреки че имат постоянен доход. „Това са хора, които могат да работят и за висока заплата, но да издържат други неработещи. Така на член от семейството се падат до 314 лв, колкото е линията на бедност“, обясни пред „Монитор“ директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев.

Психологията хит, 30 души в битка за едно място В. Труд

За шеста поредна година "Психология" остава най-желаната специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски", обяви ректорът Анастас Герджиков, който обобщи резултатите от първото класиране. За всяко от 63-те места са се борили повече от 30 души, като най-ниският бал на класиран кандидат е 23.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 11.09.22 г.
fallback