fallback

Преглед на печата за 6 юли

08:25 | 06.07.17 г.

ГЕРБ обяви война на "грантаджийството" в съдебната власт

В. Сapital daily

Малко по-малко от седмица след като осем двустранни камари се обърнаха към правителството, съдебната власт и парламента с настояване реформите в правосъдието да продължат с акцент върху реформата на прокуратурата, от ГЕРБ отговориха с внасянето на скандален законопроект, който е пряка аналогия с със законотворчеството на Орбан и Путин за ограничаване на опонентите в неправителствения сектор.

Вносителите на промените в Закона за съдебната власт са председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти), Христиан Митев ("Обединени патриоти"), Анна Александрова и Иглика Събева (ГЕРБ). Според тях целта на проекта е да се засилят гаранциите за независимост на магистратите, както и "премахване на всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт". Оказва се, че според вносителите основният проблем пред независимостта на съдебната власт е външното финансиране на съсловните организации, докато според мониторинговите доклади на ЕК и редица други чужди експерти проблемът е в политическото и друго лобистко влияние и непрозрачно кадруване.

Хиляди чужди военни и бойна техника ще прекосят Източна България

В. Сега

Огромен брой чужди военни със стотици единици бойна техника може да блокират движението и по без това натоварените български пътища след 18 юли. Това може да се предположи от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов на въпрос на депутата Пенчо Милков. 

От отговора на Каракачанов става ясно, че 6000 чуждестранни военнослужещи с 1200 единици бойна техника ще преминат през източната част на България във времето след 18 юли. Чуждото военно присъствие било разрешено с Решение №340 на Министерския съвет от 23 юни 2017 г. За момента българските власти не са предоставили информация по какъв начин военната техника ще се придвижва през територията на една трета от България и ще се стигне ли до затваряне на пътища. Преминаването на 1200 бойни машини, част от които едрогабаритни, ще е между Русе и Бургас, но маршрутът не е ясен. 

Само партиите имат полза от провала на ромската интеграция

В. Сега

Липсата на успехи с ромската интеграция стана повод за нов махленски скандал между мнозинството и опозицията в парламента. Тричасовият спор тръгна при гласуването на доклада за 2016 г. за изпълнението на националната стратегия за интеграция на ромите - 2012-2020 г. Той бе представен от вицепремиера Валери Симеонов, който отчете редица успехи - напредък в областта на здравеопазването заради увеличението на медиаторите и откриването на мобилни кабинети в ромските махали, и в образованието заради създаването на занимални за ромчетата от I до VII клас. Въпреки изброените постижения Симеонов констатира, че въпросът не е решен.

Над 20 000 проверки в горите през юни

В. Монитор

Общо 2700 са проверките, извършени за последната седмица в горите от 16-те регионални дирекции към Изпълнителна агенция по горите и 3500 - от шестте държавни предприятия, в това число и от мобилните им екипи. За миналия месец броят им надвиши 20 000, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

12 700 са обектите и лицата, проверени от инспекторите на Изпълнителната агенция по горите чрез регионалните й структури през месеца и над 8000 - от държавните предприятия, които освен стопански, изпълняват и функции по опазване на горските територии.

Пренасочват парите за „Струма“ към „Хемус“

В. Труд

Ако до есента няма одобрено трасе за пътя през Кресненското дефиле на магистрала “Струма”, както и екооценка ще пренасочим финансирането към магистрала “Хемус” и тунела под Шипка. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред депутати в транспортната комисия в парламента.

Той призна, че съществува сериозен риск за ОП “Транспорт” с автомагистрала “Струма”. По думите му за довършването на лот 3.1 Благоевград – Крупник – 12,6 км, лот 3.1 – тунел “Железница” – 4,4 км, лот 3.2 Крупник – Кресна – и 21 км и лот 3.3 Кресна – Сандански – 23,6 км, не достигат 800 млн. лв. Не се знае откъде ще ги вземем, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:02 | 03.09.22 г.
fallback