fallback

Преглед на печата за 12 юни

07:53 | 12.06.17 г.

Рискуваме 100 млн. лв. загуби по европрограма "Наука"

В. Сега

Поредно забавяне се задава при конкурсите за изграждане на научни центрове с 350 млн. лв. от ОП "Наука и образование". Този път обаче то може да се окаже фатално, защото рискът от загуба на евросредства става все по-реален. До момента няма сключени договори с избраните 405 международни експерти, които трябваше да оценяват подадените 44 научни проекта. Това значи, че определените срокове за приключване на оценяването няма да се спазят, т.е. реалното стартиране на процедурите по изграждане на научни центрове ще закъснее и страната ни няма може да отчете изпълнението им през междинния период през 2018 г. Според експерти това може да ни коства загуби от 100 млн. лв.

Пенсиите заместват само 60.5% от средния доход в страната

В. Сега

Адекватността на пенсиите продължава да намалява за трета поредна година, показват данните на Националния осигурителен институт. Това е основен показател в осигурителната система, който дава ясна представа каква част от последния доход на човек замества пенсията му. От 2013 г. този показател пада.  За 2016 г. средната пенсия за осигурителен стаж и възраст замества 60.5 на сто от нетния среден осигурителен доход за страната, тоест заплатата след приспадането на данъците и осигуровките. През 2015 г. този процент е бил 61.8%, показват данните на Националния осигурителен институт.

Ускоряват търговете за доставка на масла за БГ авиацията

В. Монитор

Обществените поръчки за доставка на масла за двигателите на изтребителите МиГ-29 ще бъдат ускорени. Ако това не бъде направено в срок до един месец, има реален риск военните ни самолети да бъдат приземени. Заявки за масла са били направени още през април, след това през май и началото на юни, но доставките се бавят. За да се спести време, доставката на маслата ще бъде направена през фондовата борса. Това съобщи по време на среща с командира на Авиобаза Граф Игнатиево бриг. ген. Иван Лалов, неговите заместници и пилоти военният министър Красимир Каракачанов. Той уточни, че обсъжданите теми по време на срещата са били именно доставките на масла и консумативи за летателните апарати във ВВС и за малкия нальот на младите пилоти.

Губим в тапи 30 мин. по пътя за морето

В. Монитор

Пътят до Варна това лято може да се удължи поне с 30 минути, а в най-натоварените дни дори с час заради продължаващите ремонти по автомагистрала „Хемус”. Причината е, че има сериозно забавяне от 3 месеца на ремонта на моста след тунел „Витиня“ в посока Варна и това ще създава трудности на шофьорите, обясни министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По думите му по трасето има оголени участъци, някои с размер над квадратен метър, останали са дупки от липсата на арматура и бетон по панелите на съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 10.09.22 г.
fallback