fallback

Преглед на печата за 12 май

08:04 | 12.05.17 г.

ДАНС и МВР искат пълен контрол над политическия елит в. Сега

ДАНС и МВР искат да поставят под пълен контрол имуществото и доходите на държавния и политическия елит. Идеята е службите да правят разширени комплексни проверки и да установяват източниците на богатство на политиците. Тази формулировка се записва за първи път в изцяло нов Закон за мерките срещу изпиране на пари. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и е изготвен от междуведомствена група.

В проекта са вкарани няколко важни нови разпоредби и правила, свързани с политическия елит, чието имущество според европейската директива 2015/849 трябва да бъде изяснявано и контролирано в рамките на целия ЕС. В графата "видни политически личности" се добавят членовете на управителните органи на политическите партии. В момента за такива се водят президентът, депутатите, премиерът, министрите, конституционните и върховните съдии, кметовете, шефовете на държавни предприятия, висшите офицери, посланиците, ръководителите на централната банка и на Сметната палата.

Сметната палата откри нарушения при чистенето на снега по пътищата в. Сега

Сметната палата е открила сериозни нарушения при зимното поддържане и снегопочистване на общински пътища. За тези дейности пари се дават както от бюджета, така и от самите общини. Нередности са засечени в няколко области от Южна България - Смолян, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Благоевград, Перник, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Кюстендил и Сливен. Преди повече от месец одиторите изпратиха в прокуратурата и части от докладите си за областите в Северна България. Периодът на проверката е доста назад във времето - от 1 януари 2013 до 31 декември 2014 г.

Само 26 дребни риби са осъдени на затвор за корупция през 2016 г. в. Сега

Уж "румънският модел" на прокуратурата е дал слаби резултати през миналата година - едва 26 души са осъдени да влязат в затвора заради подкуп, като повечето от тях са "цаци". А уж антикорупционната дейност беше ключова за държавното обвинение. Според годишния му отчет за 2016 г. осъдените за корупционни престъпления (подкуп, търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение на длъжностни лица) са 467. От тях 225 души са с условни наказания, 103-ма са получили пробация, а 113 са глобени. Окончателно осъдените през миналата година са 371.

Плащат всичко на фермерите до 15 юни в. Стандарт

До 15 юни ще бъдат извършени плащанията на фермерите по всички схеми, каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

Порожанов заяви, че е имало забавяне по някои от мерките. Като причина той посочи недоброто поведение на администрацията. По думите му бюрокрацията е безумна.

Шефът на ДФ "Земеделие" Живко Живков обясни, че в момента се обработват забавянията по екологичните агромерки, а до края на месеца ще бъдат извършени всички плащания.

Онколекарства за половин милион изтекли в канала в. Монитор

Болници и онкодиспансери са излели в канала онколекарства за близо половин милион лева през миналата година. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса, предоставена на „Монитор”. През 2016 г. 15 районни здравноосигурителни каси са направили проверки в общо 54 лечебни заведения в областта на химио- и лъчетерапията и хематологията. За откритите нарушения касата е поискала санкции от порядъка на 713 000 до 1 780 000 лева, посочиха от там. Сумите, които те трябва да възстановят за разхищения на медикаменти, пък са в размер на 420 800 лева. Дължимите пари касата ще им удържи, като няма да им плати отчетеното лечение, за което буквално са разхищавани лекарства.

Шезлонгите и чадърите поскъпват с 2 лева в. Монитор

Цените на шезлонгите и чадърите ще са с 1-2 лв. по-високи от миналата година по някои плажове по южното ни Черноморие. Това съобщи за „Монитор“ Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара. Според Иванов по-високи тарифи ще има на плажните принадлежности по ивиците в Бургас, Слънчев бряг, Созопол и Дюни. Той уточни, че намаление все пак ще има, но то ще е само за района на къмпинг Нестинарка. Справка на страницата на Министерство на туризма показва, че цените на сянката на плажа Бургас-централен са 5-7 лв. съответно за един чадър и шезлонг. А по ивиците на Созопол и Дюни плажните принадлежности се дават на цени между 6 и 8 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 01.09.22 г.
fallback