fallback

Преглед на печата за 10 май

08:00 | 10.05.17 г.

ГЕРБ обрича за пореден път въвеждането на мажоритарния вот

В. Сега

Поредно фиаско се очертава да претърпят промените в изборното законодателство, които ГЕРБ обещава да внесе скоро в парламента. Вчера се разбра, че новият законопроект на управляващите няма да се различава съществено от предишния, който не успя да спечели нито партньорите им, нито опозицията в края на м.г. "Единствено по няколко технически въпроса ще сменим позицията с оглед дебата, който се състоя през декември", заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ пред БНР. Той вероятно отново ще оглави правната комисия на НС. 

Консолидационната компания иска повече приватизация

В. Сега

Държавната консолидационна компания (ДКК) препоръчва на Агенцията за приватизация да подобри работата си и изтъква, че липсата на продажби е риск. Причината е, че част от приходите от раздържавяване отиват именно в ДКК. Спирането на приватизацията обаче е само една от опасностите, пред които е изправена компанията холдинг, става ясно от отчета й за първите три месеца на тази година. Любопитно в случая е, че ДКК е под шапката на Министерството на икономиката. От 4 май за министър на икономиката бе назначен Емил Караниколов, който бе дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация.

КЗП: Не подписвайте нови договори заради отпадането на роуминга

В. Монитор

Не подписвайте нови договори във връзка с отпадането на роуминга. За това алармира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Маргаритов бе категоричен, че мобилните оператори не могат да принуждават абонатите си да преподписват договори, ако имат действащи такива. "Може в този период от време, в който се случва събитието някои срочни договори на потребители да изтичат и те да бъдат приканени от своите оператори да ги подновят за определен срок. Тук е важно да кажем, че ако те не желаят да променят условията, при които говорят, договорите се трансформират в безсрочни и никой не може да ги принуди да подпишат нови срочни такива", заяви шефът на комисията.

103 плажа по Черноморието са неохраняеми

В. Стандарт

Сериозен брой неохраняеми плажове по българското Черноморие на прага на летния сезон.

Към момента, техният брой е 103, като тук не се включват Иракли, Корал и Бяла-Карадере, които по принцип са плажове за природосъобразен туризъм и не могат да бъдат отдавани под наем или на концесия, съобщава Нова телевизия. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че ще се работи активно броят на неохраняемите плажове да бъде намален поне до 90. В противен случай - държавата, в лицето на областните управители, ще трябва да осигури средства за почистване, водно спасяване и медицинско обслужване на ивиците.

160 млн. лв. вкарват баловете в икономиката

В. Монитор

Около 160 млн. лв. ще влезнат в икономиката от абитуриентските балове. Близо 53,3 хил. ученици ще завършат 12-и клас тази година, като средно по 3 бона са нужни за подготовката на един зрелостник, сочат изчисления на „Монитор“. В тях влизат както всички детайли от визията на абитуриента, така и бюджет за почерпка на роднините и допълнителни разходи като автомобил, фотограф, албум и подаръци.

Едни от основните разходи са роклята или костюмът. Цените им могат да варират в зависимост дали са конфекция, или са шити по поръчка. Средната им стойност е около 600 лв., за които може да облечете отрочето си с уникален тоалет. По-евтино може да се намерят рокли и костюми, които са масово производство, в търговската мрежа. А за родителите с по-дълбоки джобове има и маркови модели, чиито стойности са около и над 1000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 12.09.22 г.
fallback