fallback

Преглед на печата за 28 април

07:45 | 28.04.17 г.

И Варна ще връща акциите си в Пловдивския панаир на държавата

В. Сapital daily

Ден след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов възложи на кмета и съветниците в Пловдив общината да се откаже от акциите в "Международен панаир" и в деня, в който те изпълниха поръчката, същата инструкция получиха и общинарите във Варна. Мотивите са същите - "париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ", като към тях този път е добавено и "консолидация на държавната собственост" в дружеството, в което малко над 50% държи доскорошният член на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов.

ЕК може да размрази парите за наука през есента

В. Сега

Страната ни ще загуби от европейските пари за наука, но финансовите корекции ще са по-ниски от първоначално исканите на Европейската комисия. Сумата ще е процент от 43-те млн. лв. за няколко проекта, за които образователното министерство не може да даде доказателства, че са направени надеждно.

Първоначално ЕК е искала корекцията да е върху цялата сума, договорена по оперативната програма до момента - 334 млн. лв., но в преговорите с Брюксел служебното ръководство на ведомството е успяло да минимизира щетите, съобщи министър Николай Денков. Колко точно ще е загубата, ще стане ясно до края на юли след повторна оценка на 60 случайно избрани проекта от процедурите за интеграция в детските градини и училищата и за докторанти и постдокторанти. Корекцията ще бъде платена от държавната хазна. През есента се очаква ЕК да размрази парите за наука, каза още Денков.

Депутатите отказаха да замразят заплатите си

В. Сега

Депутатските заплати ще продължат да растат и над рекордните 3210 лв., които стигнаха през февруари т.г. Това стана ясно, след като вчера Народното събрание отхвърли предложението на БСП да бъдат замразени възнагражденията на парламентаристите. Социалистите настояха основната депутатска заплата да не се преизчислява до края на мандата на 44-тото НС, както и размерът й да се върне на нивото от декември 2016 г., когато беше малко под 3000 лв. Инициативата им получи 74 гласа "за", които дойдоха почти изцяло от собствените им редици. "Против" бяха 31 депутати, а 81 се въздържаха.

Болници на червено с милион заради пациенти без права

В. Монитор

Болниците в страната губят годишно не по-малко от един милион лева от лечението на здравнонеосигурени, установи репортерска проверка на „Монитор”. Въпросните пациенти се приемат по спешност от дежурните кабинети и спешните отделения, тъй като по смисъла на Закона за здравето медиците нямат право да върнат спешен случай, дори човекът да няма внесена нито една здравна осигуровка.

8662 човека без здравни осигуровки са лекували лекарите само в „Пирогов” през миналата година. От тях 274-а са били хоспитализирани заради тежки травми и заболявания. За тях Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не им е платила нито лев, тъй като те са с прекъснати здравноосигурителни права. Това съобщи за „Монитор” директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. Загубите за „Пирогов” от тяхната терапия и операции възлизат на не по-малко от 400 000 лева, изчисли проф. Балтов.

34% ръст на нощувките в Банско

В. Монитор

С 34% повече нощувки приключи зимният сезон в курорта Банско. Това сочат официалните данни, подадени от туристическия бранш към общината. Традиционно най-големият дял в посещенията е на българските туристи, британските и тези от съседните балкански държави.

Руснаците пък са били с 40% повече спрямо миналата година. Наблюдава се и ръст на туристите от Италия, Швеция, Франция и Германия.

Повторно запечатват урановите мини

В. Монитор

Над 70 затворени преди 20 години уранови мини трябва да бъдат запечатани отново. Това съобщиха за „Монитор” от държавната „Екоинженеринг-РМ”, която ги стопанисва.

Съгласно сигнали от местните управи, МВР и центъра за радиационна защита към МЗ до момента са установени отворени след затварянето им при ликвидацията минни изработки от бившите уранови мини в районите на 17 общини - Смолян, Наречен, Хасковски бани, Велинград, Монтана, Костенец, Самоков, Рила, Сливен, Твърдица, Разлог, Сандански, Симитли, Белица, Тетевен, Мъглиж и столичния район Кремиковци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 07.09.22 г.
fallback