fallback

Преглед на печата за 27 април

08:01 | 27.04.17 г.

С тайни критерии служебният кабинет избра шведските изтребители Gripen в. Капитал Daily

На едно от последните си заседания преди съставянето на редовен кабинет служебното правителство реши, че доставката на нови изтребители за армията за 1.5 млрд. лв. е най-добре да бъде извършена от SAAB, шведският производител на самолетите Gripen. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация. Изборът бе потвърден неофициално от източници в правителството пред различни медии. На практика кабинетът е одобрил класирането и анализа на офертите, извършен от военното министерство. Още в понеделник от ведомството съобщиха, че работната група е приключила работата и ще предостави резултатите на Министерския съвет. Подробните оферти, както и критериите за оценяване на работната група не са публично известни.

4000 по-малко са местата за студенти в университетите в. Сега

Държавно субсидираните студенти у нас ще намалеят поне с около 4000 души, или с 8%. 19 от 37-те ни държавни университета увеличават таксите си средно с 13%, а четири вуза ще обучават в пет нови направления. Това реши вчера служебният кабинет, утвърждавайки броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища за академичната 2017/18 г., както и таксите за кандидатстване и обучение във вузовете.

Промените на практика продължават започналата през 2016 г. реформа във висшето образование, чиято цел е да намали приема в по-слабите професионални направления с ниска реализация за сметка на тези, които предлагат високо качество на обучението.

355 учители не са взели увеличени заплати в. Сега

Почти всички учители от общинските училища у нас са получили увеличение на заплатите си, отчетоха вчера от просветното министерство, цитирайки данни, изнесени от зам.-министъра Мария Гайдарова на отраслов съвет в МОН. Скокът на учителските възнаграждения - средно с около 8% - бе договорен с анекс към колективния трудов договор в сферата на образованието от 2016 г.

Общо 113 400 преподаватели и непедагогически персонал са били зарадвани с по-високи възнаграждения в 2438 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие и в 1522 детски градини. 355 учители обаче са останали със старите си заплати. Във връзка с това зам.-министър Гайдарова е обещала да направи проверки в училищата, в които възнагражденията не са увеличени, както и в такива, в които било установено, че администрацията е получила по-голямо повишение, отколкото учителите.

19 скандални договора в НЕК в. Стандарт

19 договора, с които е ощетена държавата, са открити в НЕК. Това обяви прокурор Емилия Варадинова. При тях няма повтаряемост и не засягат АЕЦ "Белене". Сключени са с четири адвокатски кантори, тепърва ще се изчисляват сумата, която е била прахосана, допълни Варадинова.

Според БГНЕС става дума за 1 млн. лева за дела, които е водила НЕК. Хонорарите са били плащани за дела при условие, че компанията има цяло адвокатско звено.

Дават на концесия банята в Банкя в. Стандарт

Администрацията в София подготвя нова концесия за минералната баня в Банкя. Столичният общински съвет предстои да разгледа ново предложение на кмета на район "Банкя" Рангел Марков и общинския съветник от ГЕРБ Ана Стойкова за обявяване на конкурс за учредяване на право на строеж на балнеоложки хотел в Банкя и подземна топла пешеходна връзка с Централната минерална баня в града.

Докладът ще бъде гледан на сесията на местния парламент в столицата на 27 април.

Изграждат текстилна фабрика в Димитровград в. Стандарт

Започна изграждането на производствена база на текстилна фабрика за дантели на територията на община Димитровград. Тя ще бъде с РЗП от 5000 кв.м. Инвестицията в размер на близо 7 млн. лв. е на фирма "Армада" ООД. Очаква се да бъдат открити 80 нови работни места до края на октомври 2017 г. Строежът на новия обект е в района, където вече са ситуирани и изграждат производствените си мощности още три големи компании - "Язаки", "Щрабаг" и "Са-ба". Информацията беше анонсирана преди време от кмета на общината Иво Димов при първата копка на новата база на австрийската компания "Щрабаг".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 21.08.22 г.
fallback