fallback

Преглед на печата за 19 април

07:06 | 19.04.17 г.

Компаниите ще получат 50 млн. лв. за обучение на служители

В. Капитал Daily

Компаниите ще получат общо 50 млн. лв. европейско финансиране за обучение на служителите си. Средствата са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и се предоставят за професионална квалификация и за обучение по чужди езици и работа с компютър. Процедурата е отворена за всякакъв вид компании – от микро- до големи предприятия, и е разделена на два компонента в зависимост от избрания режим на помощ. По първия компонент ще бъдат разпределени 10 млн. лв., а по втория – 40 млн. лв. Максималната сума, която един проект може да получи, е 3.9 млн. лв. Целта е да се повишат способностите на заетите, така че те да отговарят на промените на трудовия пазар.

Срокът за кандидатстване е до 30 юни, като документите се подават по електронен път.

Какво пречи на българския туризъм да е по-конкурентен

В. Капитал Daily

Проблеми със сигурността, недобрата инфраструктура и неефективната реклама пречат на българския туризъм да е по-конкурентен в глобален мащаб. Това стана ясно от доклада на Световния икономически форум за индекса на световната конкурентоспособност в сектора. България се нарежда на 45-о място сред 136 държави по качество на туризма, като пред нас са Гърция, Хърватия, Чехия, Русия и Турция.

Класацията се прави за 11-а поредна година, а в сравнение с данните от 2015 г. страната ни се изкачва с 4 места, като тогава са били изследвани 141 страни. Индексът измерва комплекса от фактори и политики, които позволяват устойчиво развитие на туристическия сектор, който пък от своя страна допринася за развитието и конкурентоспособността на съответната страна.

Garanti Koza започва изграждането на "Гранд каньон" в "Младост"

В. Капитал Daily

Турската компания Garanti Koza обяви, че започва реализацията на проекта си "Гранд каньон" в столичния квартал "Младост", след като е получил разрешение за строеж за първата му фаза. В началния етап на строителството на предвидения мултифункционален комплекс ще бъдат изградени хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв.м надземна разгъната застроена площ, съобщават от инвеститора. Очакванията са строителството да бъде завършено през лятото на 2020 г.

Общият размер на предвидената инвестиция в първия етап на комплекса е 120 млн. лв. От компанията разчитат на собствено финансиране, като продават обектите на зелено. Инвеститорът е поел и ангажимент да разкрие 240 работни места след завършването.

МОН с нова матура

В. Стандарт

Всички десетокласници ще се явят на национално външно оценяване за дигиталните им компетентности. За първи път то е предвидено за целия випуск, след като миналата години се проведоха пробни изпити.

Учениците ще държат изпита в дигитална среда - директно на компютър, който ще генерира индивидуален тест за всеки от банка задачи, разделени по категории. Тестовете ще бъдат различни като съдържание, но еднакви като степен на сложност. В тях ще има както задачи със затворен отговор, така и такива, които проверяват практическите умения.

Учениците ще влизат с пароли, а след това компютърът директно ще генерира резултата от задачите им със затворен отговор.

Ползваме по-лесно данъчни облекчения

В. Стандарт

По-лесно ползваме данъчните облекчения при подаване на годишните си данъчни декларации за доходите. От тази година вече не е необходимо документи, които са представени пред работодателя, да се прилагат и към годишната данъчна декларация за доходите. Това гласят текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които вече са в сила. Остават само 15 дни, в които всички хора, които са имали доходи извън работната си заплата през 2016 г., трябва да подадат данъчна декларация. Хората, които искат да ползват данъчни облекчения и не са го направили чрез работодателя си, също трябва да подадат декларация.

Основната промяна е свързана с ползването на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. Законът дава възможност годишните облагаеми доходи да се намалят с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повече деца.

20 000 къщи изгорели за година

В. Монитор

Над 20 000 къщи и апартаменти са изгорели за година. Това показва статистиката на МВР, предоставена за „Монитор“.

При инцидентите са загинали 129 души, което е с 20 повече от предходната 2015 година, а пострадалите са 298. Заради стихиите без дом са останали над 15 хил. души. Най-много те са в София – малко над 1800, в Пловдив около 1400, Варна близо 1000, Бургас около 900 и Монтана – 609. Това е и броят на спасителните дейности, при които пожарникарите са реагирали. Голяма част от пожарите са заради човешка небрежност.

Спират топлата вода на половин София за 10 дни през лятото

В. Монитор

Части от София в източните, южните райони и в центъра за известни периоди от по десетина дни ще останат без топла вода през лятото заради извънредни ремонти по тръбите на „Топлофикация”, съобщиха от дружеството.

От там планират да ремонтират 1,7 км от общо 170 км магистрални топлопроводи. Причината за извънредното обновяване на съоръженията е зимната авария оставила голяма част от абонатите в източните квартали на града без парно за дни. От дружеството уточниха, че всички тези ремонти ще бъдат изпълнявани от собствени екипи, без да се наемат външни фирми.

ВАС реши: Фишовете от КАТ и глобите в градския транспорт с 2 г. давност

В. Труд

Давността на административните глоби е само 2, а не 5 години. Това реши Върховният административен съд със свое тълкувателно решение, информира БТВ.

Според съдебния състав, две години са напълно достатъчни, за да може да се събере всяка наложена административна глоба.

Не е възможно например, един фиш на КАТ или глоба на нередовен пътник в градски транспорт да не може да бъде взета от държавата за повече от 24 месеца.

Фактът, че глобата е публично вземане, не означава, че давността за нея може да е еднаква с тази за останалите публични вземания, тоест данъците, пише в мотивите на решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
fallback